Лечение с пиявици – екзотика или доказан медицински лек?

1
Добави коментар
blues_woman
blues_woman

Лечение с пиявици – екзотика или доказан медицински лек?

Mari
9 октомври 2014

Съвременната медицина ефективно използва терапевтичните свойства на лекарствените пиявици

Лечение с пиявици – екзотика или доказан медицински лек?

Самите лекари ги наричат така – лекарствени пиявици. Може би защото в света има повече от 600 вида пиявици. Лечението с пиявици се използва с успех от много време насам при атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания, проблеми на периферната нервна система и дихателната система. Терапията с пиявици е ефективна при заболявания на централната нервна система, очни заболявания, хронични бъбречни заболявания, за лечение на зъбите и кожни заболявания.

Лечебните свойства на пиявиците са подходящи за лечение на възпалителни заболявания на ставите, мускулите или кожни участъци (артрит и ревматизъм).

Пиявицата съдържа хирудин. Това допринася за укрепване на имунната система и има ясно изразен анти-бактериален, анти-възпалителни и инфузионен ефект. Хирудинът ускорява регенерацията на органи и тъкани, което е особено важно по време на операции за трансплантация. Разтваря и предотвратява образуването на кръвни съсиреци, намалява подуването. Подобно на други природни методи за подкрепа на здравето, терапията с пиявици има комплексни ефекти върху тялото, включващи основно механични и химико-биологични последствия.

Хирудинът е с хемостатично действие, използван е и при лечение на туберкулоза, хемоптиза и белодробна хеморагия.

Списъкът на противопоказания за лечение с пиявици е малък. Те са абсолютно противопоказан при пациенти с вродени генетични заболявания, свързани с лошо съсирване на кръвта (хемофилия). Пречка са хемороидите, както и заболявания като анемия и общо влошаване и отслабване на организма.

Болиме.нет препоръчва и: