Пропускането на закуската води до проблеми с килограмите

6
Добави коментар

Пропускането на закуската води до проблеми с килограмите

Проучване, върху навиците на хората с наднормено тегло в България, разкрива основните причини за напълняване

 

Проучване, на първия в България уеб сайт за индивидуални консултации по хранене www.topforma.bg, разкрива навиците на хората с наднормено тегло в страната. Проучването изследва хранителните навици, нивото на физическа активност и здравословното състояние на близо 4000 човека с наднормено тегло. Резултатите разкриват едни от основните причини за напълняване сред българите.

Една от най-силно изразените тенденции е липсата на навици за редовно хранене у българина. Най-голям процент от хората с наднормено тегло (34.42%) се хранят само по два пъти на ден. Един на всеки десет анкетирани се храни само по веднъж на ден (Виж инфографиката). Данните сочат, че половината от хората с проблеми с килограмите, ежедневно пропускат закуската, а тези, които закусват редовно, най-често предпочитат тестени изделия.

Най-често срещаните причини за пропускането на хранене са липсата на време и натоварената работа.

“Нередовното хранене, изразено в пропускане на едно от основните хранения за деня – закуска или обяд, води до проблеми с метаболизма и съответно – до проблеми с теглото. Много често хората погрешно пропускат хранене, в сремежа си да отслабнат по-бързо. Ефектът обаче е точно обратният – забавен метаболизъм и натрупване на излишни килограми.” коментира специалистът по хранене и консултант в www.topforma.bg Ипократис Пападимитракос.

Тестените изделия заемат второ място в класацията на хората с наднормено тегло за храни, които ги изкушават. “Сладките храни” са най-често срещаните изкушения за анкетираните (49..%), като изненадващо „пържените храни“ са посочени за изкушаващи от само 12 % от потребителите на уеб сайта.

Предпочитаната храна за обяд на повече от половината потребители влиза в здравословната група на „готвени ястия, салата, супа“ (67 %). На второ място е „бързата храна“ (19%) и на последно остават „аламинутите“.

Умереното хранене се оказва основен проблем за голяма част от хората с наднормено тегло. Тази тенденция ясно проличава от отговорите на въпроса „Склонни ли сте да прекалявате с храната?“, където повече от половината анкетирани отговарят положително (69%).

За сметка на това, в България все още ясно личи тенденцията за предпочитане и консумиране на домашно приготвена храна, пред храненето в заведения. 47 % от анкетираните посочват, че консумират домашно приготвена храна „почти всеки ден“, а 36 % се хранят с домашна храна всеки ден.

Друга положителна тенденция е, че голяма   част от българите спазват препоръката на диетолозите за пиене на минимум 1.5 л вода дневно. 37 % от респонденнтите посочват, че пият над 5 чаши (200 мл).

Притеснителни са резултатите относно физическата активност на хората с наднормено тегло в България. Повече от половината потребители на сайта не спортуват, като едва един на десет анкетирани са физически активни – т.е. спортуват от 3 до 5 пъти седмично.

Въпреки вредните хранителни навици и ниската физическа активност, 71.81 % от анкетираните определят здравословното си състояние като „добро” и 12.68% дори като „отлично“. В същото време повече от половината от респондентите имат проблеми с кръвното налягане (високо или ниско кръвно).

 

За проучването:

Проучването е проведено от www.topforma.bg, в периода октомври 2013 г. – октомври 2014 г. и се базира на информацията, предоставена от 5000 потребители на сайта, на средна възраст 41 г. 79% от участниците в проучването (3 920 души) са с наднормено тегло (Индекс на телесна маса над 25). Това е първото проучване от такъв мащаб върху навиците на хората с наднормено тегло в България.

Коментари