Прокуратурата във Враца: Няма виновник за нахапаната от питбул жена

11
Добави коментар
tedy79
tedy79

Прокуратурата във Враца е излязла с решение по случая с нахапаната от питбул жена, съобщи tribali.info. От държавното обвинение постановили, че не е налице криминално деяние и отказали да образуват досъдебно производство срещу стопанина на животното.на 11 септември 59-годишната Пенка Трифонова беше нападната от куче пазач, което прескочило оградата на двора на стопанина си – сервиз за смяна на автомобилни гуми на улица „Околчица“ /бившия „Гаврил Генов“/, срещу гостилница „Рап Хап“ във Враца. Огромният пес съборил жената на земята и започнал да я хапе. При падането Пенка ударила лошо единия си крак и си счупила коляното.

Само намесата на непознат човек предотвратила трагичния изход от инцидента. Мъж, който случайно минавал с колата си по оживения булевард, видял сцената, спрял колата си, хвърлил празна туба по разярения пес и той избягал. В последствие беше организирана група от община Враца за издирване на агресивното куче, което се разхождало спокойно из квартала. В крайна сметка животното било приспано.

Пенка била транспортирана до центъра за спешна медицинска помощ във Враца. Тя имала рани в областта на бедрото и 2 ухапвания по ръката. Заради счупения крак й била извършена спешна операция. Месец и половина след инцидента Пенка още е в гипс, в крака й има 5 пирона. Тя все още не е преживяла шока от случилото се и дори по телевизията не може да гледа кучета, разказа нейният съпруг.

Районната прокуратура във Враца постановила, че собственикът на питбула – Младен Младенов, не е виновен за случилото се. Според българското законодателство, за да е налице престъпление, е необходимо стопанинът на кучето да не е положил достатъчно грижи за животно, което се намира под негов надзор, и в резултат на това то да нарани друг човек. Според обвинителите кучето било вързано със синджир, а оградата на двора, в който се намирало, била с височина 1.20 метра.

Не става ясно обаче след като са били взети необходимите мерки, как се е стигнало до нелепия инцидент и кой трябва да поеме отговорността. Семейството на Пенка е категорично, че ще си търси правата и ще обжалва решението на районната прокуратура. /БЛИЦ