Ресторативно движение по пижама у дома !

7
Добави коментар

Ресторативно движение по пижама у дома !

Правило ли ви е впечатление колко много възрастни хора на село и в града имат видимо изкривяване на гърба и са силно приведени напред? Риторичен въпрос. Със сигурност сте забелязали това. Някои възрастни хора могат да гледат единствено земята, докато се разхождат навън. За съжаление, в нашата култура такива състояния се смятат за естествена част от остаряването. Нямаме изградени навици за превенция на повечето заболявания, които иначе биха могли да бъдат избегнати.

Проблемите с гърба и врата се зараждат още в детска възраст, когато децата прекарват часове приведени над чиновете, а в съвременния свят – и над таблетите. Обездвижването продължава и след завършване на образованието, когато работата пред компютър завземе най-малко 8 часа от денонощието. Но създаването на напрежение в определени части на тялото не се случва само при офис служителите, а при всички, които в работата си извършват едни и същи движения всеки ден. Определени части на тялото работят прекалено много и се изхабяват, а други – отслабват заради липсата на употреба.

Този дисбаланс създава не само неестетичен външен вид заради изкривяванията, болка и дискомфорт в опорно-двигателната система, но и всякакви други здравословни проблеми с механичен произход (лошо кръвоснабдяване, неефективно дишане, главоболие и др.), защото в тялото всичко е свързано. Позицията на тялото определя и позицията на органите и системите, което влияе върху тяхното функциониране, а това – върху вероятността за развиване на заболяване.

Галина Дензел е специалист по Ресторативно движение. Това е система за „пренареждане” или ‘’подравняване’’(от англ. alignment) на костите и ставите, така че тялото да е в правилна позиция за едно добро функциониране на органите и системите. Участвайки в неин уебинар за проблемите на врата и раменете, тъй като аз самата изпитвам напрежение и понякога болка във врата заради работата си на компютър, научих няколко много ценни урока.

Първият урок беше свързан с това, че спортът не гарантира добра позиция на тялото. Дори и да посещаваме фитнеса редовно, прекараните 2-3 часа седмично в упражнения, не могат да компенсират стоенето на едно място в неправилна позиция през останалото време. Освен това, спортуващите са склонни да правят едни и същи движения всеки път, като единственото, което променят са тежестите, които използват. По този начин те не само не разгръщат естествения за човешкото тяло диапазон на движение в различните му части, но и „затвърждават” вече създадените дисбаланси. Спортът е важен, но като надграждане над оптимално подреден човешки скелет, който много малко от съвременните хора имат. Така Ресторативното Движение се явява една нужна и важна част от подготовката ни за по-интензивни движения, гарантира по-добро възстановяване и най-вече оптимална клетъчна регенерация и функция на всички системи за дълголетие, по-добро качество на живот и избягване на болестите на цивилизацията.

Стигаме отново до извода, че най-важното нещо за опазване на здравето е съзнателността. Ако искаме добре поддържано и здраво тяло, трябва да държим инерцията и еднообразието далеч от живота си. Галя изброи няколко от нещата, които е важно да правим по-често: да се катерим, да висим, да носим неща с различна тежест, да сменяме често позицията си на седене (и това върху което седим – стол, пода, швейцарска топка) и да ходим пеша.

Усетете сега, докато четете този текст,вратът ви напрегнат ли е? Наклонили си сте врата си напред, за да виждате по-добре написаното? Ако е така, най-вероятно, го правите през голяма част от времето, докато сте на компютъра. По време на уебинарите с Галина Дензел, участниците освен, че могат да разберат много за причинно-следствената връзка между някои навици и проблемите с различни части на тялото, да научат корективни упражнения, изпълнявайки ги в синхрон и под ръководството на Галя, но и да задават въпроси. Една от участничките, например, попита какво може да направи човек, когато не вижда добре буквите на екрана, но не иска да накланя врата си напред, за да не създава напрежение в тази област. Галя посъветва да преместим цялото си тяло по-близо до монитора и да увеличим шрифта, но да избягваме на всяка цена тази изключително вредна позиция на врата, при която ако се пусне мислена ос от входа на ушната мида вертикално надолу, тя ще пресече гърдите. При правилната позиция на врата, тази мислена ос пресича раменете.

Още един ценен урок от семинара: не е достатъчно да събереш плешките силно назад за половин минута, за да компенсираш за часовете, които си прекарал с ръце изпънати напред към клавиатурата и рамене приведени напред. Аз си признавам чистосърдечно, че редовно прилагах този „трик”, за да мога да изправя тялото си – като противодействие на изгърбената позиция пред компютъра. Оказва се, че това не само не помага по никакъв начин да балансираме тялото си, но и създава допълнително напрежение между плешките и врата. За възстановяване на правилната позиция, трябва да поддържаме положение, при което плешките са спокойни и се намират в максимално широката си позиция, тоест максимално далече от гръбначния стълб при изправени рамене, а не приведени напред.

Всичко е в детайла. Докато правехме корективните упражнения за рамене и врат, осъзнах колко важно е да обръщаме внимание и на най-малкия детайл при изпълнението, за да е истински ефективно и да работят именно тези мускули, които трябва. Галя обясняваше и показваше по много ясен и разбираем начин как точно да заемем изходна позиция за упражнението и къде ще усетим определено разтягане, за да сме сигурни, че работим за желания резултат.

Уебинарите на Галя се провеждат два пъти месечно на живо и включват работа с всички части на тялото за разрешаване на конкретни проблеми с тях и поддържане на добро общо състояние на здравето. Всички минали уебинари могат да се закупят на запис, а през летните месеци тренировките по Ресторативно Движение са още по-интензивни и задълбочени. Може да намерите информация за Ресторативното Движение и уебинарите на сайтовете movewell.bg и alignwithme.com ивъв facebook.com/movewellbg.

Красотата на изправената стойка, добрата фигура и здравето са най-желаната комбинация, а от нас зависи да интегрираме в живота си нещата, които ще ни осигурят това прекрасно „3 в 1”.

Коментари