Какви са ползите от билката орлови нокти?

1
Добави коментар
blues_woman
blues_woman

Какви са ползите от билката орлови нокти?

Mari
27 октомври 2014

Орлови нокти – това е билката, която има едни от най-силните диуретични свойства

Какви са ползите от билката орлови нокти?

В началото трябва да кажем, че има над 200 вида орлови нокти. Плодовете на някои от тях притежават противоскорбутен ефект. В народната медицина свеж сок от плодовете на орловите нокти се използва за лечение на херпес. С отвара от плодовете се изплакват очите, и устата при различни различни заболявания, причинени от бактерии.

В Далечния изток младите клонки на орловите нокти се използват за бани при лечението на ревматизъм. В китайската народна медицина отварата от кората на клонките от орловите нокти се използва като средство за подобряване на апетита.

Само няколко вида орлови нокти, от всичките известни са с годни за консумация плодове. Плодовете на орловите нокти зреят в началото на юни. За по-сигурно, преди да използвате тази билка, купете си я от някой билков магазин.

Интересното е, че в зависимост от климата, в която расте билката, съдържанието на захари и киселини в плодове варира. Сухият и горещ климат увеличава съдържанието на захар, общо намалява киселинността, но увеличава размера на танините и багрилните вещества, затова в тези плодове се усеща слаба горчивина.

В умерено-континенталния климат има повишено съдържание на витамин C, монозахариди и аскорбинова киселина

Плодовете на орловите нокти имат противовъзпалително, диуретично и противоязвено действие. В народната медицина се използва за профилактика и лечение на високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, кървене, причинено от нестабилност на кръвоносните съдове, при заболявания на стомашно-чревния тракт, малария, заболявания на жлъчния мехур. Настойки от цветя и листа се използват като дезинфектант и противовъзпалително средство при заболявания на очите и гърлото. Сок от орлови нокти се използва за лечение на язви и мехури по кожата.

Болиме.нет препоръчва и: