Гана при кучето (Симптоми и превенция)

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

05.09.2014

Ганата е заразно заболяване при кучетата, което се характеризира с разнообразие от клинични симптоми, сред които диария и повръщане, затруднено дишане и кашлица, парези и парализи. Тези признаци могат да се проявят самостоятелно или в комбинация, но обикновено са съпроводени с липса на апетит и с висока температура. От гана боледуват предимно младите животни, но от заболяването не са защитени и останалите групи кучета.

 

Симптоми Заразяването с гана обикновено протича със скрит период без клинична изява – инкубационен период, който трае между 6 и 9 дни. В редки случаи подобен период няма и кучето умира за няколко дни без да развие явни клинични симптоми (свръхостра форма). Острата форма на ганата се характеризира със засягането на три системи – нервната, храносмилателната и дихателната. Повечето животни страдат от признаци, характерни за повече от една от тези системи. Високата температура е симптом, който съпровожда всяка от формите на протичане на ганата. Признаци от страна на стомашно-чревния тракт са повръщането, диарията и липсата на апетит. От страна на дихателната система се наблюдават изтечения от носа и суха кашлица. Заедно с високата температура и липсата на апетит, заболяването напомня на респираторен вирус, докато не прогресира. Освен от носа, изтечения се наблюдават и от очите. С напредването на болестта тези изтечения се променят и от воднисти стават гъсти и гнойни (белезникави до жълто-зелени). По корема биха могли да се появят мехурчета, изпълнени с гной.
Симптомите от страна на нервната система обикновено се появяват няколко седмици след първоначалните признаци на дихателната и храносмилателната система. Често това съвпада с края на курса на антибиотичното лечение. Кучето получава подобни на епилептични припадъци и се върти в кръг, пада на земята и бясно маха всичките си четири крака. В по-леките случаи на нервната форма на гана се появяват спазми на мускулатурата, парези и парализи. В някои случаи тези признаци остават и след излекуването на болестта и съпътстват кучето до края на живота му наред с развитието на слепота и глухота. При липсата на адекватно лечение, кучето умира за няколко дни или страда в продължение на месец.

Възрастните кучета страдат от рядка форма на гана, която се съпровожда с формиране на крусти по повърхността на носа. Надебеляване се забелязва и по възглавничките на лапите, които стават гладки и твърди. Тези кучета често страдат и от енцефалит, причинен от вируса на ганата и умират до 2 седмици.

 

Превенция Лечението на ганата е трудоемко и за съжаление не може да гарантира добри резултати във всеки случай. Много често прогресирането до нервна форма означава лоша прогноза или необратими промени в нервната система на кучето. Превенцията на ганата е най-добрият начин да осигурим на кучето си шанс за пълноценен живот. Ваксинирането на кучето е един от най-добрите начини да се уврим, че нашият любимец няма да заболее от коварната болест. Добрите условия на отглеждане – правилното и пълноценно хранене с висококачествена храна, задоволяваща специфичните нужди на кучето, осигуряването на достатъчно разходки и внимание, максималното ограничаване на среса – са едни от основните фактори за намаляването на възможността за тежкото протичане на ганата.

 

Гана при кучето – Същност

Гана при кучето – Причини

д-р Ралица Грънчарова

 

 

Още за кучета:

„Парвовироза (парвовирусен гастроентерит) при кучето“

„Колит (възпаление на колона) при кучето“

„Диария при кучето“