Рак на кожата при кучето и котката (Същност, причини и терапия)

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

05.09.2014

Ракът на кожата и подкожните тъкани е един от най-често срещаните форми на рак при кучето – една трета от формите на рак при кучетата са от този тип. При котките статистиката не е много по-различна – кожните тумори са на второ място след туморите на лимфоидната система. Каква е причината броят на раковите образувания на кожата при домашните любимци да взема подобни застрашителни размери? И защо именно кожата на кучето и котката е предразположена към развитие на рак?

 

Същност Ракът на кожата и подкожната тъкан при кучето и котката представлява съвкупност от клетки, които произхождат от определена тъкан, но не са напълно диференцирани и се размножават неограничено. Раковите образувания могат да бъдат доброкачествени и злокачествени, в зависимост от скоростта си на растеж и разпространението си в организма. Злокачествените тумори често растат бързо и имат способността да се разпространяват до други органи и тъкани в организма. Затова те често се съпровождат с ракови образувания в повече от един орган. Например при котките ракът на белия дроб често метастазира до кожата. Между 20% и 40% от първичните тумори при кучето са злокачествени, докато при котката статистиката е доста по-притеснителна – броят на злокачествените тумори достига до 65%.

 

Причини Причините за развитие на кожен рак при кучетата и котките са много. Голяма роля играят възрастта и породата на кучето. Изследователи в областта на ветеринарната онкология доказват, че с напредването на възрастта шансовете за развитие на рак на кожата при кучето нарастват с 1,1 на година. Вероятността за развитие на ракови образувания на кожата при породистите кучета (за разлика от кръстоските) пък е два пъти по-голяма. Продължителното излагане на слънчевите лъчи е вредно не само за хората, но и за кучетата и котките. Възникналата вследствие на йонизиращите слънчеви лъчи дерматоза би могла да прерастне в кожна хемангиома, хемангиосаркома при кучето и сквамозно клетъчна карцинома при кучето и котката. Но не само слънчевите лъчи могат да предизвикат развитието на туморни образувания при домашните любимци. Някои вируси като например папиломавирусът са причина за рак както при млади, така и при възрастни кучета и котки. Ограничени изследвания в тази насока са доказали имуносупресия при кучета, страдащи от кожни тумори. Това навежда учените, че кучетата с подтисната имунна система са по-възприемчиви към развитието на рак на кожата и подкожните тъкани вследствие въздействието на канцерогенни вируси. Известни са и случаи на кучета, подложени на химиотерапия, които впоследствие развиват папиломатоза на кожата. При ваксиниране на кучета с ваксина, съдържаща активен вирус на оралната папиломатоза, някои животни развиват епителни тумори на мястото на инжектирането.  Вирусът на котешката левкемия (FeLV) причинява кожна лимфома при котките. А съжаление не само външните фактори биха могли да причинят рак на кожата при кучето и котката. Някои породи кучета и котки имат специфични генетични предразположения, които ги поставят в рисковата група. Промените в някои молекули в организма на домашните любимци също може да има пагубни последици. Как и защо възникват тези промени обаче все още не може да се каже със сигурност.

 

Терапия Не всяко образувание по кожата на вашия любимец е тумор. Но всяко необяснимо образувание е повод за консултация с ветеринарен лекар. Както вече уточнихме, някои тумори на кожата биха могли да са метастазирали от други органи. Това означава, че общото изследване, ехографията и ренгенографията на вътрешните органи, както и биопсията на кожния тумор могат да помогнат на ветеринарния лекар да установи кои органи са засегнати, за да се подбере подходяща терапия. Наред с ексцизията на кожния тумор (хирургичното му отстраняване), вашият ветеринарен лекар би могъл да предпише химиотерапия, радиационна или имунна терапия в зависимост от вида на тумора и наличието или отсъствието на метастази. Криотерапията и някои други форми на терапията на раковите образувания се използват по-рядко в отделни клиники. Тяхното приложение е ограничено и се препоръчва само за някои видове тумори.

 

д-р Ралица Грънчарова

 

 

Още за рак при домашните любимци:

„Рак или тумори при кучето“

„Рак или тумори при котката“

„Какво е рак и тумор при животните?“