Да си направим градинска пътека от камъни

1
Добави коментар
riki4
riki4

Да си направим градинска пътека от камъни

Възмножностите за дизайн на градинска пътека, не са малко. Може да използвате въображението си относно материалите, формата и размера на градинската пътечка. Може да експериментирате също така с растенията, които ще засадите покрай нея, с осветлението и да създадете стила, който желаете и който подхожда на вашия двор.

Несъмнено градинската пътечка трябва освен красива да бъде и финкционална.

Тук ще се спрем на алеите от камък. Камъкът може да бъде съчетан с чакъл, дърво, тревна настилка или да се използва самостоятелно.

За разлика от дървото, което е неиздръжливо на климатичните промени във външни условия и тревата, която изисква редовна поддръжка, камъкът не се нуждае от никакви грижи, докато ви служи вярно като пътека в двора.

Камъкът като естествен материал носи връзката с природата, освен това създава усещане за трайност и здравина.

Каменната пътека се вписва във всеки градински стил.

Как да си направите пътека от камъни?

Първо трябва да решите как искате да изглежда пътеката. Да има ли разстояние между камъните или не. Ако има с какво да бъде запълнено – с чакъл, дребни камъчета, да се посади трева и т.н

Отсрани може да поставите бордюр, ако желаете.

След това е закупуването на материалите. Когато избирате облицовачни камъни, знайте, че те могат да бъдат естествени или изкуствени.

Изкуствените са по-леки, поставят се по-лесно и се предлагат в по-голямо цветово разнообразие. Далеч обаче не са така здрави както естествените, а и се нуждаят от често освежаване. Естествените камъни не се променят с течение на времето. Най-често използвани за облицовка от тях са: варовик, гранит, гнайс, мрамор. Когато избирате камъните гледайте да са с приблизително еднаква дебелина, за да се получи равномерна пътеката.

Подгответе терена. Премахва се горния почвен слой около 10 – 15 см.Почистете го от камъни, бурени и го изравнете. 

Ако използвате облицовъчни камъни под тях задължително трябва да има основа, тя може да бъде пясък с дебелина около 10 см. или дребен чакъл. Може да започнете с изграждането на бордюра, ако ще има такъв, след това се подлагат камъните и се запълва пространството между тях.

Между камъните е подходящо да засадите мъх, трева, пълзящи растения.

Вижте още от нашите идеи за градинска пътека от камъни:

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!