Д-р Гайдурков: Как да си повишим имунитета?

1
Добави коментар
zdravjivot
zdravjivot

Имунната система е основна част от анатомията и физиологията на човешкия организъм. Тя включва костен мозък, лимфоидни органи (тимусна жлеза, далак, сливици, апендикс и други), лимфни възли, кръвни и тъканни елементи. Състои се от две части: клетъчен и хуморален (течен) имунитет. Главният елемент на клетъчния, това са левкоцитите (белите кръвни телца). Те са различни по вид и функция. Една част от тях – лимфоцитите синтезират антитела – имуноглобулини. Антителата съставляват втория, хуморалния имунитет. Може да се каже,че цялото ни тяло е пропито от имунни елементи, чиято задача е да следят за всички чужди агенти, попаднали в организма, като ги разпознават и унищожават.

С изключение на някои редки вродени имунодефицитни състояния, нашата имунна система е винаги налична и постоянно възобновяваща се. Това, което я изтощава са чуждите елементи, срещу които тя се бори. Ако приетата от нас храна образува в обмяната много отпадъчни вещества, много от нашата имунна система ще бъде затормозена. Освен това в тези органични отпадъци лесно се развиват микроби. Това е израз на общобиологичен закон – където има органични отпадъци, там се размножават паразити. Ако не сме си изхвърлили кофата за боклук, ще имаме хлебарки,мишки и плъхове. Ако почистим, тях просто ги няма.

За нашата имунна система можем да се грижим не като я стимулираме, а като не я замърсяваме. Така,както наркотикът първо стимулира, а след това изтощава и разрушава нервната система, така и стимулантите на имунитета могат да постигнат само краткосрочен ефект. След него неизбежно следва фазата на изчерпване и имунен дефицит.

Ако се вгледаме в традициите, ще открием, че грижата за имунитета преди студения сезон отдавна е измислена. От средата на ноември започва вторият по дължина пост в годината – Коледният. Днес знаем,че тъкмо животинските продукти,които постът изключва, образуват в обмяната най-токсичните съединения,които замърсяват вътрешната ни среда. Когато дадем възможност на тялото да отдели тези отрови, нашата защита автоматично се възстановява. На второ място технологично преработените храни, включително индустриалният хляб и тестените продукти са тези, които отслабват имунитета.

Най-простата и ефективна процедура за повишаване на нашата защита е провеждането на разтоварителен период без животински храни. При съобразяване с индивидуалното състояние, това може да бъде 10-14 дневен период на сурови плодове, зеленчуци, пресноизцедени сокове,смути и сурови ядки. Можем да захраним за 7 дни, като добавим зърнени и бобени варива. Такъв курс е желателно да провеждаме всеки сезон, като 1 ден седмично винаги оставяме суровояден. В регулярното хранене следва да гарантираме пълноценен внос с много витамини и достатъчен белтъчен прием – на първо място суровият яйчен жълтък. Риба и меса до 1 път седмично, приети само със зеленчук и ограничен внос на млечни продукти, които образуват най-много слуз, предразполагайки по този начин към различни инфекции.

Нека не забравяме естествените антибиотици – подправките – лук, чесън, босилек, джинджифил, куркума и други. Като помощни средства можем да ползваме тревист бъз(бъзак) – сушени плодчета – по 5-10 бр. дневно,чай от ехинацеа и котешки нокът, гъби – кладница и други.

 

Д-р Георги Гайдурков, www.georgigaydurkov.wordpress.com