Печен свински врат на фурна

5
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Винаги, когато имате подходящ повод, може да поднесете на своите близки такава печена мръвка в комбинация със сезонна салата като гарнитура. Подправките са на вкус и по избор, пропорциите също. Трябва да имате предвид обаче, че по-голямото парче месо изисква по-голямо количество подправки, за да се овкуси добре. Изборът на това какво месо да поставите в тавата също е голям. Освен свински врат, може да изпечете и плешка, бут или контра филе, използвайки същите подправки, на които се спрях аз. И все пак – препоръчвам да се използва свински врат, защото месото е някак по-сочно, за разлика от бута и контра филето.

Необходими продукти: около 1.300 – 1.500 кг свински врат без кост 2-3 ч.л. горчица 1 ч.л. мед къри, риган, няколко стръка мащерка сол и черен пипер на вкус 150 мл бира

Начин на приготвяне: Посолете месото от всички страни. Завържете го с конец, така че да се оформи красиво парче. Намажете месото от всички страни с ароматната смес от горчица, мед, черен пипер, къри, риган и листенцата на няколко стръка мащерка – може да се използва и сушена. Оставете месото в хладилник за няколко часа, за да се овкуси. Преди да го метнете във фурната налейте в тавичката около 150 мл бира или вино и струйка олио. Покрийте с алуминиево фолио и печете на 200 градуса в загрята фурна за около 40 минути – докато ястието „заври“. След това намалете фурната на 180 градуса. Около 10 минути преди да извадите месото махнете фолиото, полейте го с образувалия се сос и допечете за апетитна коричка. Месото се пече общо около час и 15 минути. Може да проверите с клечка за зъби или шишче дали е изпечено отвътре. Ако при изваждане на клечката излиза кървав сос, значи трябва да печете още малко. Ако сосът е бистър, месото е готово. Не трябва да се препича, защото месото ще стане сухо. Трябва да оставите месото да изстине няколко минути, преди да започнете да го режете на порции, за да се получат красиви парчета.

Още вкусни рецепти от Светлана може да намерите в блога й „Кулинарни фантазии“

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It