Резачки за дърва – обслужване

1
Добави коментар
agrokom
agrokom

За да поддържате Вашата машина в добро състояние най добре е първо да се запознаете с ръководството за употреба, предоставено Ви от нейния производител. Ако смятате, че дадена операция е извън Вашите възможности, помолете някой запознат, който да я направи, като внимателно го наблюдавайте, за да може следващият път сами да си обслужите резачката. Имайте в предвид, че правилното обслужване на машината обуславя нейният живот.

Поддръжка на шината. Каналът, който води веригата по шината може да се задръсти с дървени стърготини, които се набиват в него при употреба. Свалете веригата, и шината, след което почистете канала с малка отвертка или парче тел. Винаги почиствайте стърготините от канала на шината отвътре – навън, т.е. от звездочката на шината назад, в противен случай набивате всичката събрала се дървесина  в нея. В задния край на шината, така наречената опашка на шината има малък отвор, от който навлиза масло от машината и смазва звената на веригата и звездочката на шината. Този канал трябва внимателно да се почисти за да не възпрепятства маслото. При продължително рязане с шината отстрани на водещият канал на веригата се образуват  ръбове, които трябва да се почистват с пила или на шмиргел. Също така е добре шината да се завърта при всяко рязане, за да се износва равномерно от двете страни. Ако шината има отвор за смазване на звездочката в предната си част, не забравяйте да я гресирате преди работа.

Водещо колело

Зъбното колело, което се задвижва от центробежния съединител , а то от своя страна задвижва веригата се износва с времето и в него стават дълбоки канали, които от своя страна са причина за бързо износване и подбиване на петите на веригата. Проверявайте го своевременно и ако има канали го сменете. Водещото колело лагерува на коляновия вал на малък иглен лагер, който при смяна та му се гресира, като не се прекалява или се заменя ако е повреден.

Верига

Ако веригата при рязане изхвърля фини стърготини, дървесината пуши, вдига се прахоляк или реже накриво, това означава, че трябва да се заточи. Новата или заточената верига изхвърля при рязане едри пилки, а не фини стърготини. Големия луфт при разпъване на звената на веригата са признак на износена верига. Друг съществен признак за износване са петите на веригата, които вървят по канала на шината. Ако са подбити или заоблени това е сигурен признак за износено водещо колело. Веригата трябва да се обтегне така, че между звената и шината да няма светлина, т.е. да е плътно обтегната, но и да може да се върти леко по шината. Ако обтегача на резачката е опънат до край, но веригата не може да се обтегне и това е признак за износване на звената, при което те се разтягат. В този случай може да се скъси веригата, но е добре да се прави не повече от 1 път, защото вече е нарушена стъпката на веригата. Признак за износване е и огъване на веригата на осмица. Някои автори препоръчват веригата да се измива обезмаслите след работа и след това да се накисва в масло за 12 часа. Режещите зъби трябва да се заточват с обла пила, подходяща за Вашата верига. Обикновено в инструкцията на всички резачки за дърва пише с каква пила се заточва веригата – 4, 4.8, 5.2 или 5.5 мм. При заточване се спазва зададения от производителя ъгъл, който също го пише в инструкцията или на самата кутия на новата верига. Ъгъла най често може да бъде 25, 30 или 35 градуса, като за по точно заточване могат да се използват шаблони за заточване, но най точно става машинното заточване. При заточване се спазва еднакъв брой пилене на всеки зъб с цел зъбите да останат с еднаква дължина, в противен случай веригата ней често реже на една страна и не може да се постигне прав отрез, както и се увеличават вибрациите при рязане. Ако има счупен зъб, то той се заменя с нов, като се спазва правилото за дължината на зъбите и ако се слага нов зъб, то той се изпилява до изравняване на големината му с другите. Ограничителите или чистачите, както ги наричат се разполагат точно в предната част на режещия зъб при веригите с един чистач и определят колко да забие зъба в дървесината. Обикновено той е по нисък от върха на зъба с около 0.65 мм. Със всяко точене височината на зъба на веригата намалява и и идва момент, в който ограничителя е с еднаква височина или с по голяма от тази на зъба. При този момент веригата колкото и добре да е наточена, пак не реже. За това този ограничител се отнема със специален шаблон, който се слага на зъба и плоска пила.

Охлаждащ вентилатор – маховик
Тъй като всички резачки за дърва са с въздушно охлаждане маховикът е направен с перки като вентилатор, който засмуква студен въздух и го вкарва в машината за да я охлади. Почистването на охлаждащия вентилатор е от съществено значение, така че мръсотия, дървени стърготини като цяло да не се позволява да се натрупат около цилиндъра или карбуратора. Охлаждащият вентилатор може да се почисти като се демонтира стартера на резачката за дърва и да се измие с бензин или с обезмаслител, като може да се използва малка четка. Когато почиствате машината най добре е да затворите дросела на карбуратора, особено ако сте премахнали и въздушният филтър с цел предпазване от попадането на мръсотия в него. Почиства се и дифузьора, който насочва входящият въздух към маховика и всички останали насочващи въздушната струя елементи.

Свещ  и запалителна система
Резачките за дърва работят с двутактова смес, която е смес от бензин и масло и за това при тях е по вероятно да се зацапа свещта, отколкото при четиритактовите двигатели. Извадете свещта и с помощта на телена четка почистете полюса и с помощта на пластина регулирайте разстоянието (обикновено 0,020 „или 0,025“). Електродите на върха на свещта трябва да бъдат с по-тъмен цвят сиво-към-кафяво. Ако цвета е друг, това показва, че има някакъв проблем  например бедна горивна смес, прекалено богата горивна смес или др. В такъв случай се препоръчва смяната на свещта и ако симптомите по свещта продължават да са същите е най добре да се обърнете към специализиран сервиз. Ако всичко е наред със свещта, завийте я обратно на цилиндъра, но умерено, като не прекалявате, за да не развалите резбата на цилиндъра. Ако се наложи да смените свещта използвайте подходяща свещ с подходящо топлинно число за Вашият двигател. Съвременните резачки за дърва са с електронно запалване и не се нуждаят от специална поддръжка на запалителната система.

Изпускателна система
Ауспуха, намиращият се в него екран, както и изпускателният отвор се запушват след време и е добре да се почисти. За да направите това е добре да го разглобите и с подходяща четка и разтворител може да се измие отвътре. Запушете отвора от цилиндъра към ауспуха с помощта на буталото, като издърпвате леко стартера, докато буталото застане в такова състояние, при което запушва отвора и с помощта на дървена шпатула изчистете отвора.

Въздушен филтър

Отворете кутията на въздушния филтър, извадете го и го измийте внимателно с хладка вода и веро. Никога не мийте пластмасов филтър с бензин или разредител защото разяждат пластмасата. Може да го продухате със сгъстен въздух, ако разполагате с компресор, но задължително това се прави при свален филтър, а не както е на машината. Може да почистите и зоната около карбуратора с малка четка, като преди това затворите дросела за да не влизат мръсотии.  След всяко рязане задължително почиствайте въздушния филтър или при нужда го заменете.

Горивен филтър
Всички резачки за дърва имат горивен филтър, разположен подвижно в горивният резервоар. При продължителна работа и в зависимост от качеството на горивната смес този филтър се задръства и трябва да бъде добре измит с бензин и продухан по възможност или заменен. Сигурен начин за проверка дали на резачката не и достига гориво заради запушен горивен филтър е той да се извади от резервоара като това става с помощта на закривена тел и да се запали машината без него. Никога не работете със стара горивна смес на повече от две седмици, в противен случай рискувате сериозни повреди като задиране на буталото в цилиндъра.

Карбуратор
Почти всички карбуратори имат три винта за настройка:  винт за настройка на ниските обороти (обозначен с L), винт за настройка на високите обороти (обозначен H), и винт за настройка на оборотите на празен ход (I или T). Като цяло ако не сте наясно какво правите може да въртите винта за обороти на празен ход ако двигателя работи на високи обороти и се върти веригата или ако оборотите са прекалено ниски и резачката изгася. Ако от този винт не можете да направите желаната корекция, се обърнете към специализиран сервиз – при нормални обороти двигателя работи равномерно и без да се върти веригата. Неравномерната работа може да означава износени мембрани, запушен карбуратор или друг проблем, който не е свързан с карбуратора.

Маслена система

Съвременните резачки за дърва са с автоматично омасляване, като веригата се смазва в процес на работа на машината. Ако резачката не хвърля масло проверете първо масленият филтър дали  не е задръстен и при необходимост го подменете. Почиствайте отвора в задният край на шината от който става преминаването на маслото по шината и веригата. Почиствайте и отвора на машината от който излиза маслото. Проверката на правилното омасляване става при запалена резачка, като се сложи картон на земята и се форсира машината, като се доближи веригата до картона. При правилно функциониране на маслената система по картона трябва да остават капки масло, а при малко задържане да става черта от изхвърленото масло. Ако след направената профилактика Вашата резачка за дърва не хвърля масло, то е възможно да има втвърден маркуч, от който да се засмуква въздух в системата, както е възможно да е износен шнекът, предаващ движението към маслената помпа или в краен случай да е износена самата помпа. Не използвайте отработено масло за маслената система защото се задръства маслената система и се износва по бързо шина, верига, водещо колело и се скъсява живота на маслената помпа.

Стартер
Стартера на резачките за дърва се преглеждат за износени палци, които са пластмасови, ролка, пружини и въже. При издърпване на въжето ролката се върти равномерно, без да запъва по цялата дължина на въжето. Преди да се монтира обратно стартера, може да се смаже там, където се върти ролката. Ако се наложи смяна на въжето и пружината внимавайте, внезапно развиващата се пружина  може да Ви нарани.