15 най-популярни коледни пазари в Европа 2014

18
Добави коментар
Touristika.bg
Touristika.bg

15 най-популярни коледни пазари в Европа 2014

October 31, 2014 in Статии by Touristika

Няколко седмици преди Коледа всяка година във всички европейски градове започва трескава подготовка за големия християнски празник, а една от най-старите традиции е откриването на коледните пазари. Греяно вино, коледна музика, празнично настроение около отрупаните щандове – това е само малка част от атмосферата на най-красивите и известни коледни пазари в Европа.

Нека Ви представим топ 15 на най-посещаваните от тях заедно с дните през 2014 година, през които коледните пазари ще бъдат отворени:

1. Коледен пазар в Мюнхен

Отворен: от 27 ноември до 24 декември, 2014
Най-старият коледен пазар на Мюнхен е на Мариенплатц. Всеки ден от балкона на Кметството в 17.30 ще има Коледна музика на живо, а вътре ще работи Коледна поща, откъдето можете да си пуснете Вашите коледни желания до самия Дядо Коледа 🙂

3. Коледа в Лапландия

Градчето в Лапландия е Рованиеми, а на 22 ноември, 2014 от 16 ч. е официалното откриване на арктическото селище на Дядо Коледа. Отворено е за посещения от 11 до 19 ч. всеки ден и то какви посещения? Освен да разгледате къде живее, имате възможност и за лична среща с известния старец!

4. Коледен пазар в Нюрнберг

Отворен: от 28 ноември до 24 декември, 2014.
Нюрнбергският Christkindlesmarkt е един от най-старите коледни пазари и може би най-известният в целия свят. Освен традиционния пазар с греяно вино и меденки, интерес всяка година предизвиква и Детският коледен град, детското шествие с фенери по улиците на града и много други културни и тематични прояви…

5. Коледен пазар в Колмар

Отворен: от 21 ноември до 31 декември 2014
Атмосферата в малкото елзаско градче става още по-приказна около Коледа. В Стария град има 5 коледни пазара – този на Place des Dominicains, детският коледен базар Petite Venise, пазарът на площад Жана д’Арк,, покритият базар Koïfhus и този около старата митница…

6. Коледен пазар в Страсбург

Отворен: от 28 ноември до 31 декември 2014
В Страсбург през 1570 г. е проведен за пръв път коледен базар. От тогава до днес градът спазва традициите около Коледа, а с последния си коледен базар през 2013 е избран за най-добрия европейски Коледен базар.

7. Коледен пазар в Хелзинки

Отворен: от 29 ноември 2014 до 6 януари 2015.
Най-старият и традиционен за Хелзинки е коледният пазар Св.Тома на площад Senate – той е отворен между 8 и 21 декември. Тържественото откриване на коледната улица (Aleksanterinkatu – главната търговска улица) става на 23.11 всяка година.

8. Коледен пазар в Брюж

Отворен: от 21 ноември 2014 до 2 януари 2015.
Историческият център на средновековния белгийски град се превръща всяка година в края на ноември в огромен коледен пазар – греяно вино, сладки, коледна украса, ледена пързалка…

9. Коледни пазари в Гьотеборг

Отворени: от 14 ноември 2014 до 1 януари 2015.
Шведският град се гордее с едни от най-богатите, интересни и продължителни базари около коледните празници. В парка Liseberg е разположен най-големият в цяла Скандинавия. Интересен е коледният пазар около старото Кметство Kronhuset, в шопинг центъра Nordstan, др.

10. Коледен пазар в Талин

Отворен: от 21 ноември 2014 до 10 януари 2015.
Най-големият в Естония коледен базар е разположен пред Кметсвото на Raekoja plats. Освен традиционна местни напитки и деликатеси около голямото коледно дърво, тук могат да се видят ръчно изработени украси, снежни склуптури, както и мини-зоопарк за най-малките посетители.

11. Коледен пазар в Брюксел

Отворен: от 28 ноември 2014 до 4 януари 2015.
„Зимни чудеса“ е името на традиционния и най-голям коледен базар, провеждащ се в сърцето на белгийската столица. Ледена пързалка, илюминации и най-различни анимационни прояви допълват традиционните щандове за подаръци, вино и сладкиши, превръщайки Брюксел в един от градовете с най-приповдигнато коледно настроение.

12. Коледни пазари в Будапеща

Отворени: от 28 ноември до 31 декември 2014.
Двата големи коледни базара на Будапеща се намират съответно на площад Vorosmarty и пред Базиликата Св.Стефан. Първият се смята за по-стар и традиционен за града коледен пазар. Ръчно изработени подаръци, канелени сладки, наденички, задължителното греяно вино, сцена за различни коледни концерти – коледните пазари на Будапеща ви чакат!

13. Коледни пазари в Прага

Отворени: от 29 ноември 2014 до 11 януари 2015
Коледните пазари на Прага са разположени на Староградския площад и на площада Wenceslas, разстоянието между които е 5 мин. Два по-малки пазара има на пазара Havel и на площад Република. Ще се движите в море от карамелени сладки, наденички на барбекю, чешка бира, греяно вино (svařák) и традиционни коледни подаръци.

14. Коледни пазари в Залцбург

Отворени: от 20 ноември до 26 декември 2014.
Родният град на Моцарт става още по-красив и уютен в дните около Коледа. В историческия център на града отварят няколко пазара – най-големият е до Катедралата на Залцбург (датиращ още от 15-ти век), а другите са пазарът на Mirabellplatz, до църквата St. Leonhard, пазарът в двора на крепостта Хоензалцбург.

15. Коледен пазар в Дрезден

Отворен: от 27 ноември до 24 декември 2014.
Дрезденският коледен базар, наречен Striezelmarkt, на площад Altmarkt датира от 1434 г. и е най-старият в Германия. Наред с обичайните забавления, сладкиши, греяни вина, пазарът е известен с най-високата коледна пирамида (14 м) и фестивала на коледния щолен (striezel), откъдето идва и името на самия пазар.

Още по темата: Виена по Коледа

Related

Tags: брюж по коледа, брюксел коледа, будапеща по коледа, виена коледа, дрезден коледа, европа коледни пазари 2014, залцбург по коледа, коледа в лапландия, коледа гьотеборг, коледен базар мюнхен, коледен базар хелзинки, коледни пазари, къщата на дядо Коледа, лапландия, мюнхен коледа, нюрнберг по коледа, прага по коледа, страсбург коледа

No Comments »