Защо нямам продажби от електронния си магазин?

7
Добави коментар
iasen2
iasen2

Вие сте направили нов електронен магазин и очаквате продажбите да завалят. Но най често се случва точно обратното. Няма никакви продажби. Изпадате в паника и се чудите какво става , каква е причината за това.  Обикновено начинаещите в този бранш изобщо не разбират с какво са се захванали и колко много работа още трябва да свършат.

Разликите между конвенционалните магазини и електронните онлайн са много, но и приликите са много. По често се говори за разликите и преимуществата на онлайн търговията отколкото за приликите . Аз ще наблегна на приликите за да обясня причините за липса на продажби. Както в реалния свят така и онлайн търговията продажбите зависят от мястото където се намирате. Както казва българина важното е да си на кюше. Ако в реалния свят за да продаваш трябва да си на центъра, на търговса улица или голям пътникопоток , то в интернет това се казва SERP , съкращение от Search engine results page . Или на български казано позицията на която показват търсачките вашия електронен магазин. Тази позиция се определя от много сложен и никому неизвестен в подроности алгоритъм. Можем само да гадаем как работи . Но в общи линии принципите му са ясни. Конкретно ще говорим за Гугъл ,тъй като през него минава голяма част от търсенето. От позицията ви в SERP  зависи колко клиенти ще видят вашия магазин при търсене с конкретна ключова дума. Начините да се изкачите в SERP се нарича SEO (search engine optimization) . Или казано на български оптимизация на сайта ви за търчките. Как се прави SEO ще опиша в отделна статия. 

Друга прилика е визията . ако искате да привлечете клиенти трябва да имате приветлив добре изглеждащ магазин , никой няма да разглежда грозен неподреден магазин. Също така трябва клиента да намери бързо това каквото му трябва , а не да се лута по рафтовете  съответно менютата. В интернет особено важна е скоростта на зареждане на страниците . Тя зависи най вече от качеството на хостинга. Качествен и евтин хостинг са две несъвместими неща и бавния хостинг може да провали всеки електронен магазин

Защо пиша това във фотографски сайт? Защото визията на вашия електронен магазин зависи изключително много от снимките които показвате. Клиента няма как да види продукта ,да го пипне, да го усети. Той разчита изцяло на снимките. Ако нямате качествени снимки няма как да продавате ,клиентите бързо ще излязат от сайта ви и ще отидат при конкуренцията. Какво значи качествена снимка. Ще си позволя да перефразирам един колега : качествена снимка е тази, която е най-подходяща за дадената цел. Ще кажете трябват много мегапиксели. Ако мислите така , значи маркетолозите са си свършили работата ,като са ви продали скъп айфон .  Практиката показва че за качествена снимка няколко фактора са определящи. Първия е качествена светлина. Независимо дали са външни снимки или в студио качествената светлина е определяща за визията на снимката. От нея зависи и колко висок контраст ще има снимката , колко детайлна ще е те и какво ще бъде въздействието върху клиента. Ще дам няколко примера за различна светлина за да усетите разликата. Друг фактор е самия модел. Ако модела е неподходящ за това което рекламирате , няма да постигнете необходимия ефект. Това трудно може да се опише с няколко думи. Просто някои модели не стават за определена визия ,за друга визия стават и са подходящи. Както казвам, камерата ги обича.  В отделна тема ще обясня за цветовете и колко са важни те в модната фотография. Защо трябва да търсим моден фотограф,не може ли да снимаме в някое ателие за паспортни снимки или някой сватбен фотограф или парти фотограф.
“Те снимаха сватбата на братовчедка ми и бях впечатлена от снимките “.  Както във всяка професия ,така и тук има специализация и някои тънкости ,които не всеки знае и практикува. Също така ние контактуваме с много фотомодели и можем да ви предложим тези които са най подходящи за вас.
Ние имаме над 5 годишен опит в създаване и управление на електронни магазини и можем да ви консултираме как да създадете и как да увеличите продажбите си в онлайн търговията.