Силата се пробужда в „Междузвездни войни“

7
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

След като узнахме заглавието на Епизод VII – The Force Awakens, продължение на историята след „Завръщането на джедаите“, ето и порция любопитни факти за лицата от старата трилогия

Марк Хамил (Люк Скайуокъл), Кари Фишър (принцеса Лея), Харисън Форд (Хан Соло), Антъни Даниелс (Трипио), Кени Бейкър (Арту), Питър Мейхю (Чубака)… актьорите от началото на „Междузведни войни“ се завръщат на екрана близо 40 години след първата си поява в космическата сага през 1977 г. Ето какво не знаехме за тях навремето, когато по кината у нас излезе „Междузвездна война“:

Виж още: Ето ги актьорите от „Междузвездни войни-7“

– Люк Скайуокър (Ходещият по звезди) трябвало да се нарича Старкилър (Звезден убиец). На прослушване за тази роля се явил и актьорът Робърт Еглунд, който по-късно играе Фреди Крюгър в хоръра „Кошмари на Елм стрийт“.

Преди „Империята отвръща на удара“ Марк Хамил катастрофирал и наранил лицето си; наложили се пластични операции. В началото на филма неговият герой е издран жестоко от снежен човек на ледената планета Хот – така белезите остават завинаги и по лицето на Люк.

След трилогията актьорът, днес на 63, се занимава основно с озвучаване на сериали и видеоигри; участва и в постановки на Бродуей, но в киното се снима инцидентно. Другата му емблематична роля е Жокера в анимационната поредица за Батман, а миналата година участва в криминалния трилър Sushi Girl.

– На един ранен етап от разработката на сюжета Лукас обмислял Хан Соло да бъде голямо зелено чудовище без нос. В образа той вмъкнал черти от своя приятел и колега Франсис Форд Копола, режисьора на „Кръстникът“ и „Апокалипсис сега“.

Виж още: Защо Ал Пачино отказал ролята на Хан Соло

Ролята на пилота контрабандист са искали актьори като Кърт Ръсел, Ник Нолти, Кристофър Уокън. Макар вече да бил снимал с Лукас „Американски графити“ (1973), Харисън Форд не бил предвиден – режисьорът не искал да работи с актьори от предишните си филми. Все пак го взел да участва в кастингите, като подава реплики на кандидатите – и в крайна сметка се оказало, че е идеален за ролята.

Форд, който днес е на 72, обаче не бил сигурен дали иска да продължи участието си в цялата трилогия и предложил героят му да бъде убит още на финала на „Империята…“ Преди Хан Соло да бъде замразен в карбонита, принцесата му признава „Обичам те“ и той трябвало да отговори: „Помни това, Лея, аз ще се върна“.

Пред камерата Харисън импровизирал и отвърнал просто: „Знам.“ Той продължил да настоява героят му да умре и в „Завръщането на джедаите“, тъй като нямал минало и една саможертва за приятелите би придала драматизъм на историята.

Люк, Лея и Хан в началото на „Междузвездни войни“ (1977)

Друга от идеите за Хан Соло била героят да е чернокож и Лукас дори прослушал няколко актьори и музиканти от афро-американски произход, сред тях – Били Дий Уилямс,
който в крайна сметка бива избран да играе Ландо Калрисиян, приятел на
Хан и предишен собственик на кораба му „Хилядолетния сокол“.

Виж още: Новият дизайн на батмобила и „Хилядолетния сокол“

– Кари Фишър, дъщеря на кинозвездата Деби Рейнолдс („Аз пея под дъжда“), днес е на 58, а когато я взимат да играе принцеса Лея, била едва прехвърлила тийнейджърската възраст. Сериозна конкурентка за ролята й била Джоди Фостър, която също се явила на кастинга.

Освен че се налагало да отслабне, „принцесата“ била с около 30 см по-ниска от Харисън Форд и в повечето сцени до него се налагало да стои на подиум, за да влиза в кадър.

След няколко други актьорски изяви в киното и брак с певеца Пол Саймън, Фишър става сценарен доктор и издава няколко романа, като дебютният – „Поздрави от Холивуд“, е екранизиран от Майк Никълс с Мерил Стрийп в главната роля.

В тази автобиографична роля тя разкрива проблемите си с наркотиците, които я съпъстват още от снимачната площадка на „Междузвездни войни“, съчетани с друг здравословен проблем – биполярното й разстройство.

През 2008 г. Фишър написва мемоарната си книга „Мечтаната чашка“ (Wishful Drinking), която носи същото заглавие като хитовия й моноспектакъл, заснет и излъчен по HBO.

– Външността на Трипио / C-3PO (Антъни Даниелс, днес на 68) напомня за робота от класиката на Фриц Ланг „Метрополис“. За разлика от другия дроид той има реплики, затова е единственият актьор, който участва не само в игралните „Междузвездни войни“, но и в анимации като „Войната на клонираните“. По сценарий бъбривият протоколен дроид трябвало да бъде досаден като „търговец на употребявани автомобили“.

– Кени Бейкър, който влиза в ролята на неговия събрат Арту / R2-D2, е висок едва 112 см и това лято навърши 80. Той се е снимал във всички шест филма от космическата сага, както и в новия Епизод VII. В „Завръщането на джедаите“ трябвало да играе и Уикет, но се разболял, а на мястото му взели малкия (и на години) Уоруик Дейвис.

– Преди да облече костюма на Чубака, Питър Мейхю, днес на 70, работел като санитар в болница в Йоркшир. Получил ролята почти веднага – било достатъчно само да се изправи, за да се види колко е висок (218 см). Дали му възможност да избира между Дарт Вейдър и Чубака – и той си харесал положителния герой. 

Ревът на Чубака е комбинация от звуците, издавани от бяла мечка, морж,
камила и язовец. По време на снимките актьорът обаче говорел английски,
като подавал на колегите си произволни реплики.

Виж още: Star Wars революцията в специалните ефекти

Първообраз на уукито станало кучето Индиана, на което Лукас кръстил друг свой популярен персонаж – Индиана Джоунс. От киностудията се притеснявали, че „губерът“ не носи дрехи, и предлагали облеклото му да се допълни с гащета или нещо подобно – но идеите им не били възприети.

Уукито и събратята му в „Епизод III: Отмъщението на ситите“