Блог „Ресторанти Варна“: Кулинарно приключение из Индия

21
Добави коментар
restorantiv
restorantiv

Любители ли сте на гурме пътешествията? Екипът на блог „Ресторанти Варна“ Ви кани на кулинарен тур из Индия – страна на контрастите и интензивните гастрономически приключения.

Особености на индийската кухня – от блог „Ресторанти Варна“

Индийската кухня е белязана от изкусната комбинация между разнообразни подправки и е силно повлияна от широкото разпространение на вегетарианството. Екипът на рубриката „Ние, звездната кулинария и ресторантите на Варна“ отбелязва, че всяка изповядвана религия, всеки регион и всяка общност са оставили своя отпечатък върху местната кулинария. Преселниците от Великобритания, Португалия, Турция и други европейски страни обогатяват допълнително индийската гастрономия, превърнала се в символ на незабравими кулинарни преживявания.

Индийската кухня преди ресторантите във Варна и по света

Днес индийски специалитети се приготвят в множество заведения във Варна и по света. Но нека обърнем поглед назад към историята и развитието на местните гастрономически традиции. Още няколко хиляди години преди новата ера покрай долината на река Инд са били познати и консумирани продукти като сусам, патладжан, зебу (нар. още „гърбаво говедо“), куркума, кардамон, черен пипер и горчица. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ споделя, че тези съставки и до днес са част от много индийски рецепти. Доматите, чушките, картофите, които са неизменна част от местната кулинария в наши дни, са сравнително нови попълнения, внесени в страната от имигранти с американски произход. Ислямската власт запознава индийците с богати сосове, пилафи, кебапи и води до обособяването на т.нар. муглайска кухня. Мюсюлманите пренасят в Индия и плодове като кайсии, пъпеши, праскови и сливи.

Традиционни кулинарни елементи в Индия – от блог „Ресторанти Варна“

Основни продукти в индийската кухня са ориз, ата (пълнозърнесто брашно) и над 50 разновидности на варива, най-популярните сред които са chana (бенгалски нахут),  toor (червен нахут),  urad (черен нахут) и mung (зелен нахут). Варивата в индийските заведения във Варна и по света традиционно се използват за приготвянето на дал (индийска яхния), с изключение на бенгалския нахут, който се вари за закуска или се прави на брашно. Екипът на рубриката „Ние, звездната кулинария и ресторантите на Варна“ отбелязва, че повечето индийски кърита се пържат в зеленчуково олио. В Северна Индия  фъстъченото олио е традиционна съставка в ястията, в източните части на страната по-често се използва синапено масло, а в южните – кокосово.  

Най-употребяваните подправки при приготвянето  на индийски рецепти в ресторантите във Варна и по света са чили пипер, черни синапени зърна, кимион, куркума, сминдух, джинджифил, кориандър. Любими добавки към местните ястия са още дафинов лист, кориандър и мента. В десертните предложения в Индия, както и в някои ресторанти на Варна често се използват канела, кардамон, индийско орехче, шафран.

Типични ястия и напитки – срещат ли се и в ресторантите на Варна?

Според екипа на блог „Ресторанти Варна“ индийската кулинария предлага на гастрономите неповторими специалитети, носещи екзотичния дух на страната. Едно примамливо предложение е традиционното Biryani – ароматно ястие с ориз с подправки, най-важната от които е шафран, и мариновано месо (пилешко или овнешко). Предястие или „кулинарен поздрав“, който ресторантите във Варна могат да взаимстват от Индия, е Pani puri. Това са малки кухи хлебчета, пълнени с подправена вода, паста от тамаринд, картофи, лук и нахут. Многопластово вкусно и ароматно преживяване! Специална препоръка от на рубриката „Ние, звездната кулинария и ресторантите на Варна“ за вегетарианците е Baingan bharta – печен патладжан с лук, джинджифил, домати, чушки и подправки. Интересна е и индийската версия на палачинка, наречена Dosa.  Тя е по-хрупкава, приготвя се от оризово тесто и се сервира със сос от леща и разнообразие от лютеници. 

Колкото до напитките, чаят е на почит в цяла Индия. Най-често се консумира чай Маsala, приготвян от варено мляко с различни подправки.  Други обичани напитки, които рядко се срещат в заведенията във Варна, са nimbu pani (лимонада), lassi (напитка от йогурт, вода, подправки и понякога плодове) и кокосово мляко. Традиционните алкохолни питиета включват палмово вино, feni (ликьор с основна съставка кашу или кокос) и индийска бира, приготвяна в миналото от ориз или просо.

Насладихте ли се на богатството от вкусове и аромати в Индия? Ако копнеете за още незабравими кулинарни преживявания, посетете ресторант Вила Марциана – Варна!

Още от рубриката „Ние, звездната кулинария и ресторантите на Варна“

Към всички рубрики от блог „Ресторанти Варна“