Кърджали се обяви срещу престъпленията с човешки органи в Китай

1
Добави коментар
Falun-bg.info
Falun-bg.info

Български практикуващи китайския метод за усъвършенстване на духа и тялото Фалун Гонг привлякоха вниманието на обществеността в Кърджали с подписка срещу насилственото отнемане на органи в Китай.

Събитието се проведе на 1 ноември пред Общинска художествена галерия “Станка Димитрова”.

Стотици жители и гости на Кърджали се спряха на щанда на Фалун Гонг, за да научат какво представлява този метод за самоусъвършенстване и защо е преследван от 15 години от комунистическата партия в Китай.

Любителите на изкуството се сдобиха с хартиен лотосов цвят оригами. Практикуващи Фалун Гонг по цял свят изготвят и подаряват такива цветя по време на свои събития. Лотосът в източната култура е символ на силата и чистотата на човешкия дух.

Централната тема на събитието в Кърджали беше международна кампания срещу отнемането на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай.

Мнозина жители и гости на града подкрепиха подписка, инициирана от неправителствената организация “Лекари срещу насилственото отнемане на органи” (DAFOH).

Подписката се обявява за прекратяване на насилственото отнемане на органи от затворници на съвестта в Китай, включително от практикуващи Фалун Гонг. Подписи в нея се събират ежегодно в над 54 държави по цял свят.

Миналата година петицията на DAFOH събра 1,5 милиона подписи от цял свят. През декември подписите от тази година ще бъдат традиционно предадени на Върховния комисар на ООН по правата на човека.

Жител на Кърджали от турски произход подкрепи подписката и сподели, че геноцидът в съвременен Китай силно му напомня възродителния процес по времето на комунизма в България.

“Много добре помня преследването на етническите турци. Караха ни насилствено да сменяме имената си. Затова с две ръце подкрепям подписката и усилията ви да разяснявате фактите за преследването на невинни граждани от комунистическото правителство в Китай.”

Фалун Дафа, още известна с името Фалун Гонг, е китайска практика за личностно усъвършенстване, която комбинира философия с принципи Истинност, Доброта, Търпение, и пет медитативни упражнения.

Изключителната популярност на Фалун Гонг (над 70 милиона последователи) в Китай през 90-те години на миналия век предизвиква завистта на лидера на китайската комунистическата партия Дзян Дзъмин. През 1999 г. той нарежда пълно унищожение на практиката с всички възможни средства.

Отнемането на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай e потвърдено за първи път в доклада „Кървава реколта“ от 2006 г. на двамата канадски експерти Дейвид Килгор и Дейвид Матас. Докладът разкрива, че между 2000 г. и 2005 г. за трансплантации в Китай са използвани близо 41 500 неидентифицирани органи, чийто вероятен източник са живи практикуващи Фалун Гонг, убивани заради органите им.

През декември 2013 г. Европейският парламент прие резолюция, която осъди насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай.

Подобна резолюция се придвижва за гласуване и в Конгреса на САЩ.