Арестите на практикуващи Фалун Гонг в Китай с над 30% повече от миналата година

1
Добави коментар
Falun-bg.info
Falun-bg.info

Близо 2000 практикуващи духовния метод Фалун Гонг са арестувани от китайските власти за периода юли-септември 2014 г. Това е с 33,9% повече от същия период на миналата година.

През първите девет месеца през 2014 г. в Китай са арестувани 4925 практикуващи. Това е с 41% повече от същия период на миналата година. От тях, над 60 души са починали в резултат на мъчения, а 643 души са получили затворнически присъди: 19 от тях са получили присъди от 8 до 12 години затвор.

За това съобщава на 8 октомври световният уебсайт на Фалун Гонг, Minghui.org.

В съобщението се казва още, че арестуваните през юли-септември са от всички провинции на Китай с изключение на провинция Хайнан и Тибет.

Най-много арести са извършени в провинциите Дзилин (229 души), Ляонин (226 души) и Шандун (210). През същия период в Пекин са арестувани 51 души, а в Шанхай 5 души.

През същото тримесечие са проведени 44 полицейски акции срещу Фалун Гонг в 16 китайски провинции.

Най-мащабната акция е на 17 август 2014 г. в град Цайджоу, провинция Хъбей, по време на която са арестувани 42 души.

Най-много арести са извършени през юли (863 души). През август са арестувани 550 души, а през септември 443 души.

Част от арестуваните практикуващи Фалун Гонг (306 души) са изпратени в учреждения за „изучаване на закона“. Това са неофициални затвори, където задържаните са подлагани на интензивна идеологическа обработка, често съпроводена с физически мъчения. За три месеца в 23 провинции на Китай са построени 64 сгради за целите на този тип превъзпитание, известен още като промиване на съзнанието.

Преследването на Фалун Гонг в Китай, което продължава вече над 15 години, е засегнало почти всяко семейство. Броят на убитите е в хиляди, а някои източници предполагат десетки хиляди души.

В специални региони на Китай като Хонконг, Макао и Тайван, Фалун Гонг не е забранена практика и е популярна сред стотици хиляди души.