Кога е нормално да се изискват личните ни данни

3
Добави коментар
vestitel
vestitel

Кога е нормално да се изискват личните ни данни

и как все пак да проверим дали не ставаме жертва на измама.

В Клуб 50+ винаги сме се старали да ви информираме за начините, по които да защитите личните си данни в Интернет – дали ще е под формата на настройки за сигурност във Facebook, дали ще е, чрез разясняването на понятия като СПАМ и СКАМ, или посочвайки ви най-честите опити за измама.

Понякога, обаче, нашата прекалена мнителност ни изиграва лоша шега, защо има случаи, в които изискването за предоставяне на лични данни е изискуемо от закона. Често това се случва при получаване на награда от конкурс, каквито са и нашите, в Клуб 50+.

Няколко неща, които да имат предвид, при участие в конкурси и защо при печалба се изисква ваша лична информация:

Изискване на банкова сметка – логично е ако получавате парична награда и в условията на конкурса/играта/томболата като начин на изплащане е посочен „банков път“, да се изисква от вас да предоставите банкова сметка на ваше име.

Въпрос: Може ли сметката да е на името на съпруга(та)/сина/дъщеря ми?

Отговор: Не, защото спечелилият сте вие. Този механизъм е с цел защита на наградените, че именно те ще получат сумата и действа против злоупотреби при игра с фалшиви профили.

Изискване на данни от лична карта – изискват се, защото при печалба (независимо дали става въпрос за предметна или парична награда), награденият е длъжен да подаде информация за нея и да плати данък върху нейната стойност*. При оформянето на документите от страна на фирмата-организатор е нужна тази лична информация за наградения.
Проверка за измама – можете да проверите дали фирмата, която ви изисква лични данни има право да го прави. Ако е така, тя трябва да е регистрирана като Администратор на лични данни (така е в случая на Клуб 50+). Може да проверите дали това е така на сайта на Комисията за защита на личните данни.

 

*Освен ако наградата не е с нулева стойност (например рекламни материали, брандирани подаръци и др.)

Създадена на 17.11.2014 г.