Интересни факти за Дисни

1
Добави коментар
mayaiv
mayaiv

Мики, Гуфи, Доналд Дък са герои от рисуваните филмчета на Дисни, които могат да събудят у нас мили спомени от безгрижното детство. Дисни обаче се асоциира не само с хубави неща. Вижте някои любопитни факти, които може би не сте знаели.

1. Уолт Дисни е бил информатор на ФБР
Много е писано за Уолт Дисни (1901-1966) и съдейки по всичко това, той е бил порядъчен човек. Може би малко ексцентричен, но по същество безвреден. Според писанията за него, той много е обичал семейството и работата си, но най-вече Родината си.
Виждайки в Дисни силен съюзник в борбата срещу съветските симпатизанти в шоу бизнеса, тогавашният шеф на ФБР, Едгар Хувър, го е вербувал за идеята. Дисни става най-влиятелният информатор на Хувър. И до ден днешен не се знае за кого е докладвал Дисни и чии кариери е опропастил, тъй като документите за него продължават да са строго секретни.

2. Нещастни случаи в Дисниленд и аналогичните увеселителни паркове
Въпреки че по-голямата част от злополуките с фатален изход в Дисни тематичните паркове се дължат на лошото здравословно състояние на самите пострадали или пък немарливото им отношение към тяхната собствена безопасност, съществуват примери и, когато гостите на парка са пострадали по вина на други.
Най-известният такъв случай става на Коледа през 1998 година в Калифорния, когато масивна желязна котва пада върху главите на няколко посетители, убивайки на място единия от тях. Този инцидент хвърля сянка върху безопасността на подобни увеселителни паркове, а компанията е трябвало да заплати 25 милиона долара на семействата на пострадалите.

3. „Песента на Юга“ е расистки филм
Откакто през 1946 по кината се появява полурисуваният и полуигрален филм „Песента на Юга“, той попада под ударите на критиката поради расизъм. Филмът представлява грубо описание на живота на бившите роби в Америка след Гражданската война. Всичко, от диалозите, през начина на изобразяване на героите, до самата анимация, е критикувано като очевиден расизъм.
Днес компанията не желае да има нищо общо с този филм, което личи и от факта, че досега не е пускана пълната версия на филма, а по света могат да бъдат намерени в продажба само съкратени версии.

4. Военна пропаганда
Преди да се превърне в официален ловец на комунистите, под надзора на Дисни са произведени стотина военни филма, снимани в периода 1942-1945 година. По-голямата част от тези филми не са достигнали до широката публика, тъй като са били предназначени предимно за войниците.
Най-известният пропаганден филм на Дисни е „Der Fuehrer’s Face“ (Лицето на Фюрера). В него главна роля има патокът Доналд, на когото е трудно да се справи със стреса и усложненията в живота си, причинени от войната. А във филма „Commando Duck“ патокът е екшън герой, който успява да взриви японска военна база. Целта на тези пропагандни филми е била неприятелят да се опише като лишен от човешки качества и да се засили у зрителя чувството за патриотизъм.

5. А какво е това на фона отзад?
Аниматорите от Дисни са имали необичайната традиция да поставят в сценографията на филмчетата си най-неочаквани предмети. Така например, в рисуваната класика „The Rescuers“ (Спасителите) от 1977 година на заден план на сцената от съревнованието в Лондон са вкарали гола до кръста жена. В действителност, в реално време това не може да бъде забелязано от зрителя, но ако стопирате филмчето на подходящия кадър, жената се вижда съвсем ясно.

6. Дело срещу детска градина
Компанията Дисни осъди детска градина от Флорида, тъй като на една от стените си е изрисувала най-популярните Дисниеви герои, без да поиска разрешение. В обяснението на жалбата е посочено, че детската градина е постъпила некоректно спрямо всички останали, които са заплатили лиценз. Компанията печели спора, а градината е трябвало да изтрие спорните рисунки от стената си.

7. Място за вечен покой
Има хора, които толкова обичат Дисниленд, че са го избрали и за място на вечния си покой. Все повече фенове на такива увеселителни паркове посочват в завещанието си прахът им да бъде разпръснат на любимото им място. Първият регистриран случай е на една майка, която разпръсва праха на сина си във водата, на мястото където са обичали да се возят. Днес броят на хората, които изпълняват по този начин желанията на ближните си, расте.

© Любопитно