Протеинови храни

12
Добави коментар
kyovev
kyovev

Любимата храна на спортистите или поне на хората, които водят от дълги години активен начин на живот е богатата на белтъчини (протеини). Една от най-широко разпространените диети, на които се подлагат изключително много хора, е протеиновата или белтъчната.

Специално този хранителен режим цели изчистване на мазнините, чрез повишаване консумацията на белтъчини за сметка на въглехидратите и съответно мазнините. Тази диета може да доведе до наистина много бързи и видими резултати, но за целта е необходимо търпение и воля.

В групата на храните, богати на протеини, намират своето място млечните продукти като сирене, кашкавал, извара, кисело, прясно мляко, яйцата, семената, ядките, месните продукти (птиче, свинско, телешко, заешко месо, риба и прочие), зърнените продукти и така нататък.

Зеленчуците също са страхотен източник на протеини. Без значение дали спазвате някакъв хранителен режим или не, ежедневното ви меню задължително трябва да включва протеини. 1/2 от дневното количество протеини трябва да идва от растителни източници, които доставят на организма редица полезни вещества като фибри, витамини, минерални соли и т.н. Дневната препоръчителна доза за мъжете и жените е различна – до 3 грама за мъжете и съответно 2-2.5 грама за жените.

По-интензивно трениращите сред вас се нуждаят от значително повече количество протеини, необходими за възстановяване след поредната изтощителна тренировка, както и за трупане на мускули и ефективно горене на мазнини.

При съставянето на седмичното си меню можете да се спрете и на свинското като източник на протеини, но внимавайте с количеството, което консумирате, защото за разлика от останалите меса, в свинското са съсредоточени значително повече мазнини, и то наситени.

Изготвянето на индивидуален режим съвсем не е лесен процес, с който да се справите. Неправилният подбор на храните е главната причина за бавните и съвсем леко видими резултати, с които повечето хора, желаещи да отслабнат, постигат.

Ако искате да постигнете наистина бързи и видими резултати, които да не са вследствие на гладуване и тежки изтощителни тренировки, 13-седмичната програма за отслабване е точно това, от което се нуждаете. За разлика от всички онези изтощителни и трудни за спазване диети, които изключват всичките ви любими хранителни продукти, 13-седмичната програма за отслабване ви гарантира видими резултати, подобряване на хранителните навици и изготвяне на специален индивидуален режим на хранене от треньор, който ще следи ефекта от нея, и който ще ви помага в борбата с излишните килограми.