Стресът е пагубен при бременност и периода преди зачеване

3
Добави коментар
milk1
milk1

Стресът броени месеци преди забременяване увеличава с 53% риска от смърт на бебето през първата една година от живота му, предупреждават учени от университета на Индиана. Ако жената се чувства напрегната по време и преди бременност, може да застраши живота на детето си. Това е първото изследване, което съвсем ясно посочва, че периода преди самото зачеване е също толкова важен, колкото и самите 9 месеца на бременността.

В проучването са наблюдавани повече от три милиона раждания в Швеция през последните 25 години. За наблюдавания период са регистрирани 8 000 случая на детска смъртност. Около 21 000 от децата са били родени от майки, преживели смърт на близък човек шест месеца преди да разберат, че са бременни. 93 от тях са се сбогували с този свят в ранна детска възраст.

В заключение на получените резултати от изследването, учените казват: „Жените са склонни да пазят физическото и душевното си здраве и равновесия по време на бременността, но периода преди зачеването е също толкова важен. Едва сега започваме да разбираме как стресът влияе на бъдещите майки. Напрежението в периода на износване също така увеличава опасността от преждевременно раждане и ниско тегло на новороденото“.
 

Снимка: static.bg-mamma.com Автор: Stefi

Стресът е пагубен при бременност и периода преди зачеванеРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)