„Лястовиче гнездо“ – предизвикателна азиатска идея от „Ресторанти Варна“

22
Добави коментар
denisperalta
denisperalta

„Лястовиче гнездо“ – предизвикателна азиатска идея от „Ресторанти Варна“

Прочутата с изненадващи вкусове азиатска кухня отново ни показва колко нетрадиционна може да бъде. Екипът на „Ресторанти Варна“ разкрива за Вас тайната на едно необикновено азиатско ястие, наречено „Лястовиче гнездо“ – специална супа с отличителен вкус и характер.

История на специалната азиатска супа – от „Ресторанти Варна“

Легендата за произхода на „Лястовиче гнездо“ се свързва с глада. През осми век Китайската империя търпи серия от поражения от Чингис хан и е блокирана  там, където не може да се разчита на изискана храна. Поради тази причина на военните им се наложило да вземат назаем препитание от птиците. Лястовичите гнезда по онова време са незаменимо ястие, чрез което се възстановява мъжката сила. Самият деликатес се харесва на китайците и по външен вид, макар киселия и тръпчив вкус. Екипът на „Ресторанти Варна“ споделя, че учудващото (и успокояващо!) в този случай е, че името на супата „Лястовиче гнездо“ не съответства на нейното сегашно съдържание.

„Ресторанти Варна“ за лова на гнезда

Този специален лов не е от най–приятните изживявания, според екипа на „Ресторанти Варна“. Ловът на гнезда преминава през няколко етапа, първият от които е навлизане в мрачни пещери. Търсенето на специалното блюдо включва още катерене по скали до 50 метра, за да се достигне до желаната крайна цел.

Освен неприятните и опасни места, с които трябва да се преборят смелите ловци на гнезда, те трябва да се справят и в двубоя с пернатите създания. Никой не дава дома си без бой! След успешния лов има задължителни процедури, през които трябва да премине гнездото. То се накисва за около пет или шест часа, след което изстиналата вода се излива и се замества с нова гореща. Следва почистване и измиване няколко пъти със студена вода. Последната процедура е сваряване в пилешки бульон с джинджифил и оризова ракия… Предизвикателство за най-големите експериментатори в ресторантите на Варна и по света!

Съвременната рецепта за „Птиче гнездо“

Продуктите, които са Ви необходими, са 500 г воденички, 1 средно голям морков, 2 глави лук, 100 мл готварска сметана, 4 с.л. олио, 400 г талиатели, 50 г масло, 200 г твърд кашкавал, сол и подправки по Ваш вкус. На подготвителния етап воденичките се почистват внимателно. Морковите се настъргват, а лукът се запържва в олио за седем минути, заедно с гъбите.

Към зеленчуците, които вече сте задушили, се прибавят предварително сварените воденички (в подсолена вода). Следват сол, други подправки и сметана. Всички съставки се задушават за около 20 минути. В отделен съд се сваряват талиателите в подсолена вода и се подправят с олио. А какво представлява аранжировката, която би впечатлила гастрономите в ресторантите на Варна? От вече сварените талиатели се оформят гнезда и се поставят върху намазнена тава. По средата на всяко гнездо се поставят задушените зеленчуци и воденички. Поръсват се с настърган кашкавал и се поставят в предварително загрята фурна за около 10 – 15 минути. Вашето „птиче гнездо“ е завършено и изкусително вкусно!

Кулинарите в ресторантите на Варна черпят идеи от чуждестранните кухни… Защо не започнете и Вие да го правите, като започнете от днес с тази специална супа от далечен Китай!