Канада: Експерти обсъждат престъпленията с човешки органи в Китай

6
Добави коментар
Falun-bg.info
Falun-bg.info

Университетът в канадската провинция Албърта стана домакин на форум за насилственото отнемане на органи в Китай с цел трансплантация.

Сред участниците във форума, който се проведе на 28 октомври в Едмънтън, бяха Итън Гутман, журналист и анализатор по китайска политика, Дейвид Килгор, бивш канадски депутат и държавен секретар за Азиатско-тихоокеанския район, и Дейвид Матас, международен правозащитен адвокат.

През последните седем години Гутман разследва твърденията за насилствено отнемане на органи от затворници на съвестта в Китай. По-рано тази година той издаде последната си книга „Клане: Масови убийства, отнемане на органи и китайската тайна за решаване на проблема с дисидентите“.

В първа глава от книгата Гутман обяснява: „Убиват ги в последния момент преди трансплантацията, за да бъдат органите ‘пресни’.“

За да напише своята книга, Гутман разговаря с над 100 души: жертви на репресиите и бивши военни лекари, участвали в насилственото отнемане на органи.

Когато през 2006 г. се появяват първите твърдения за насилствено отнемане на органи от привърженици на Фалун Гонг в Китай, Дейвид Килгор и Дейвид Матас започват разследване. През същата година те публикуват доклада „Кървава реколта: Убийство на привърженици на Фалун Гонг заради органите им“.

По време на форума, Килгор се позова на препоръките от доклада „Кървава реколта“, и даде съвети как Канада следва да реагира по тази тема. В момента канадското правителство отказва на китайски учени специализации по трансплантация в местни университети.

Килгор призова за въвеждане на закон, който да забрани на канадски граждани да пътуват в Китай, за да си „купят“ орган за трансплантация. Тази практика сега е известна като „трансплантационен туризъм“.

Д-р Шарл Елс, професор в Университета в Албърта и психиатър на пациенти, претърпели трансплантация, заяви, че е срамно медицинската общност да не иска да узнае фактите за насилственото отнемане на органи в Китай.

„Първата ми реакция на книгата ‘Клане’ бе: не мога да си представя какви психически мъчения преживяват хората, убити заради органите им, и техните семейства“, заяви Елс.

Това излиза от рамките на възприятията ми. Вече осъзнавам светостта на живота. За да спре тази ужасна практика в Китай, е необходимо да се повиши осведомеността сред населението. На конференции и в учебни институции не трябва да бъдат допускани китайци, взели участие в насилствено отнемане на органи в Китай. Фармацевтичната индустрия също трябва да поеме отговорност и да не сътрудничи на Китай за присаждане на органи.“