Калций и витамин Д за лечение на остеопороза

6
Добави коментар
kyovev
kyovev

Макар да не се отнасят към лекарствата за лечение на остеопорозата, витамин Д и калцият се използват заедно с тях за максимализиране на ефекта.

Ако имате проблеми с плътността на костната система, ежедневните дози от 800-1200 мг калций и витамин Д биха могли да спомогнат за намаляването на риска от фрактури на бедрената кост, които са често срещани при стари жени, живеещи в старчески домове или у дома си, без да излизат навън. Затова е важно организмът да получава необходимите количества от това вещество.
Храни, съдържащи витамин Д са черен дроб, масло и риба, а калцият се съдържа във всички млечни продукти и техните производни.
Ползите от витамин Д
Той спомага за абсорбцията на съдържащия се в храната калций от червата. Това е важно за здравината на скелета. Известни са две форми на витамин Д: витамин Д3 (холекалцифером) – образува се в кожата под въздействието на слъчевите лъчи; витамин Д2 (ергокалциферол) – намира се в ограничено количество в храната. Вторият има по-голямо значение при възрастните хора, защото те така или иначе не излизат често навън и не получават витамин Д от първия тип.
Какви количества от калций и витамин Д са необходими на нашия организъм ежедневно?
За повечето хора е достатъчна дневна доза от 1 грам калций и 400-800 UI от витамин Д. Много препарати съдържат и двете съставки, а вие можете да си ги набавите и от гореспоменатите храни. В някои специфични случаи може да е небходимо да се пие отделно калций и отделно витамин Д.
Препаратите с калций се приемат като напитка или таблетка през устата, а дневната доза трябва да се пие на два-три пъти през деня, за да се усвои по-добре от организма.
Според някои проучвания е най-добре дозата да се пие на два-три пъти през деня, за да се усвои по-добре. Също така витамин Д се предлага и като инжекция.
Някои калциеви препарати:

Adcal
Calcium gluconate
Calcium lactate
Cacit
Calcichew
Calcium-500
Calcium-Sandoz
Ostram
Sandocal
Sandocal 1000

Комбинирани препарати с калций и витамин Д:

Калций с витамин Д
Adcal D3
Cacit D3
Calceos
Calcichew D3
Forte
Calfovit

Странични ефекти при приема на добавки с калций и витамин Д се срещат изключително рядко, но когато ги има те са най-често гадене, диария, запек, метеоризъм и други, но проблемът се решава с преминаване към други препарати. Препарати с калций и витамин Д не се препоръчват на хора с бъбречни проблеми.