Уголемяване на гърди – Уголемяване на бюст със силиконови импланти – Пластична хирургия д-р Ангел Енчев

6
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

Виж галерия

Имплантирането на силиконови импланти се използва и при възстановителни операции на неоформени гърди или при предшествуваща мамектомия (резекция на гърдата). Имплантът може да се разположи под млечната жлеза или под мускулите на гърдите в зависимост от това – какво налагат медицинските показатели за постигането на максимално добър естетически ефект. Силиконовият имплант се поставя през един малък разрез от 2-3 см. в областта на долния полюс на ареолата, така че белега да не се забелязва.

Силиконовият имплант е изпълнен с висококохезивен компактен силикон. Може да има висок или нисък профил и разнообразие на големините. Също така съществува разнообразие и във формата на силиконовия имплант – той може да бъде капковиден (анатомични импланти) или да има кръгла форма (кръгли импланти).

Изборът на импланта, що се отнася до формата и съдържанието, е отговорност на пластичния хирург. Видът и качеството трябва да се предложи от хирурга, крайният избор обаче се прави от пациента.

Много се говори за евентуалните странични действия на силиконовите импланти, използвани за уголемяването на гърдите. Доказано е вече от голям брой медицински изследвания, че силиконът е един безопасен материал, който не предизвиква никакви промени в биологичните функции на организма.

Някои изследвания даже изразяват мнение за предпазваща роля на силиконовите импланти срещу рака на млечната жлеза. Това обаче се обяснява с факта, че към увеличаване на гърдите прибягват обикновено жени с по-малки размери на млечната жлеза, а те съответно са подложени на по-малък риск от това заболяване, независимо от наличието на силиконови импланти в нея.

Пациентката, която е решила да се подложи на операция за уголемяване на бюста, трябва да постъпи в клиниката гладна и без да е пила вода през последните шест часа. Задължителните клинични изследвания (кръвна картина, урина – урея, Na+, K+, ЕКГ и рентгенография на гръден кош) се извършват в деня на операцията в болничното заведение.

Нека бъде психологически подготвена за една лесна оперативна интервенция с много лек възстановителен следоперативен период. Операцията за уголемяване на бюста със силиконови импланти предизвиква болка по описание на пациентите сравнима със силна мускулна треска, проявяваща се при движение на съответните мускулни групи.

Престоят в болницата е 24 часа след приключване на операцията. Първата смяна на превръзката се извършва на първия ден като ластичната превръзка се заменя със спортен сутиен без банели. Премахване на конци не се налага, тъй като те са резорбируеми. Към професионалните си задължения може да се върне още на трети до пети ден. През следващата седмица може да започне гимнастически упражнения, ако желае. Строго й се забранява да спи по корем и е задължително да носи сутиен непрекъснато през целия първи месец след операцията.

Функцията на жлезата е напълно запазена след операция за уголемяване на бюста. Чувствителността на зърното е възможно да бъде изменена през първите шест месеца, за което се препоръчва приемането на витамин В complex, който спомага за бързото възстановяване на чувствителността. Спокойно могат да протекат бременност и кърмене след аугментационна мамопластика. Обикновено през бременността големината на гърдите се увеличава по естествен начин, това обаче е по-слабо изразено при наличието на силиконов имплант и по-силно – когато той липсва. Ако бременността е повлияла много драстично на тялото на жената, а от там и на гърдите, може да се наложат коригиращи интервенции. Непосредствени усложнения при операция за уголемяване на бюст са изключително редки.

Забранява се приемът на Аспирин 4 дни преди извършване на операцията за уголемяване на бюста.