Как помагат коланите за кръста – АЛФАМЕДИКА

4
Добави коментар
amedica
amedica

Все по-често лекари и специалисти по рехабилитация и кинезитерапия, препоръчват ортопедични колани на пациенти, които се оплакват от болки в кръста. Това се дължи на факта, че когато са качествени и правилно подбрани, те са наистина ефикасни и могат да ви служат години наред.

Не е случаен фактът, че истинските ортопедични колани за кръста са медицински изделия и се продават само в специализираните ортопедични магазини. Съвременните колани за кръста са изработени от специален еластичен текстил, който не предизвиква алергии и позволява на тялото да диша. Всеки производител използва различна технология при изработването на колан за кръста (напр. SKINGUARD, SYMPRESS и др.), но целта винаги е една—качествен продукт с максимална ефикасност и комфорт при носене. Различните колани за кръст могат да бъдат с различен дизайн и различна плътност, но без значение от модела, при всички има основни елементи, които са от изключителна важност за ефикасността им.

Една от основните причини, коланите за кръста да бъдат изработвани от еластичен материал, е създаването на равномерна компресия и по този начин да се осъществи умерен вътрешно – коремен натиск на гръбнака. Освен това, по този начин се подпомага и функцията на банелите, които са разположени в задната част на колана.

Коланът има за цел да ограничи усукването на кръста и неправилното навеждане, които обикновено причиняват болките в кръста, както и появата на рецидиви при дископатии и дискови хернии. Този факт дава обяснение защо укрепващите елементи (банелите) са най-важният елемент в коланите за кръста.

Функцията на банелите е да коригират положението на гръбначния стълб и да го поддържат в правилната позиция. По този начин се балансира натоварването върху прешлените, релаксират се мускулите в лумбалната област (долната част на гърба и кръста) и се стимулира кръвообращението. За да бъде максимално ефективен един колан за кръста, банелите трябва да бъдат с минимална височина от 20 см. и да прилепват плътно към тялото.

Друг важен елемент на коланите за кръста са допълнителните еластични ленти. Благодарение на тях можете да регулирате степента на фиксация според индивидуалните ви нужди. Освен това, допълнителните ленти се грижат пластичните укрепващи елементи на колана да прилепват плътно към тялото и да заемат анатомичните му извивки.

В предната си част коланите за кръст имат вградена вложка. Освен да предотвратява образуването на гънки и извъртането на ортопедичния колан, тя има важна функция и за сигурното му закрепване към кръста. По този начин не се допуска разхлабване или откачане на колана при натоварване.

В резултат от комбинираното действие на всички тези елементи, дискомфортът и болката в областта на кръста изчезват.