Има ли смисъл от SEO в България

28
Добави коментар
MacTeP
MacTeP

Има ли смисъл от SEO в България

Публикувано на 18 авг 2009 |

Този пост може да прозвучи доста странно от представител на SEO гилдията в България, но нека да погледнем релано на нещата. В България няма кой знае каква нужда от SEO (освен ако не го правиш за себе си) или не си в супер конкурентна среда (което е рядкост). Истината е че имаме не повече от 50 ниши, в които би имало смисъл от това да се дават някакви пари за SEO. Защо? Ами чисто и просто една PPC кампания ще ни излиза по-евтино месечно 🙂

В България има 2 вида бизнес, такъв в монополисти и такъв където ще дойдат монополистите. Истината е че смешната ни държавица е толкова малка и незначителна, че лесно се обхваща. Идвайки на пазара една малко по-голяма фирма лесно може да стане монополист, защото околко 90% от управителите на малките фирми в България са пълни олигофрени без особен бизнес опит. Те не гледат в перспектива на нещата, а и да гледат като цяло нямат голям шанс срещу големите корпорации. Видяхме какво се случи с малките хранителни магазинчета, видяхме какво се случи с малките частни бензиностанции, виждаме какво става с малките магазинчета за дрехи и обувки. И това са само примери, които ми идват без да се замислям. В голяма част от различните сфери на бизнеса е така, нещата яко се окупират от големите фирми.

Какво общо има това със SEO-то, ами когато имаме 2-3 големи фирми, тях не ги интересува толкова позиция в Google, за тях брандинга е много по-важен. Тогава остава там където все още не всичко е окупирано от големите. Даааа, там се и работи в момента, а и винаги ще се намира някакъв такъв бранш. Обаче за голяма част от малките фирми не би било рентабилно да плащат за нормално SEO, защото една PPC кампания ще им излиза много по-евтино, понеже при тях конкуренцията не е чак толкова силна и цените няма да се вдигнат чак толкова, колкото в по-големите страни по света. Защо? Ами казах по-рано, че сме една мъничка държавичка с население колкото един малко по-голям град.

Нека погледнем пазара сега. Кой дава реални пари за SEO за българския пазар, където се целим в български потребители? До скоро имоти, мебели и автомобили под наем (понеже за продажбите имаме монополист). Някой друг? Оооо да има и други, но там нещата не са точно глобални за България, а по-скоро регионални за София. Искате примери? Няма проблеми: хамали, почистване, къртене и разни подобни. Надали се събраха повече от 10-15 сфери на родния бизнес. Сегааа, нека се замислим колко са дневните посещения в останалите ниши и дали не е по-лесно да си плащаме за да излизаме горе на спонсорираните ресултати.

Разбира се че е по-добре да излизаме и при натуралните резултати, никой нормален човек не би оспорвал това, въпроса е РЕНТАБИЛНО ЛИ Е. Това всеки бизнесмен трябва сам да си прецени, освен ако не е решил да ми даде определена сума, ще го консултирам на драго сърце.

Да поясня в този пост коментирам SEO за клиенти правено от кадърни специалисти, взимащи НОРМАЛНИ ЦЕНИ, не „200 лева за първо място в Google“. Да плащаш на олигофрени за SEO не е само безсмислено, но и опасно.

Е след този пост колегите ми ебаха мамата 🙂 100% ще ме обявят за обществен враг номер едно… нищо аз съм свикнал, само някой да не ми подготви атентат. Сега сериозно. Колеги! Моля ви, оборете ме, защото аз също не съм доволен от това положение, но за момента си мисля, че съм прав. Чакам аргументи, не празни приказки, тях ги запазете за клиентите си ме не можете да ме трогнете лесно.