Как да се справя с неприятна колежка?

19
Добави коментар
Saumi
Saumi

Работя в неголяма компания и малък град. Като цяло харесвам работата си и условията, които работодателят ми предлага, но има един проблем, който нарушава спокойствието ми всеки ден – една неприятна колежка. Жената не е преднамерена и не прави целенасочено лоши неща срещу мен, проблемът е в характера й. За най-малкото нещо създава драма, в която трябва да участваме всички, настава вайкане, тръшкане и всякакви такива подобни неща. Можете ли да ме посъветвате как да се абстрахирам от нея и поведението й, без да бъда твърде груба. Жената конкретно нищо лошо не ми е направила, просто поведението й изключително много ме натоварва. Интересувам се за конкретни трикове, които мога да приложа… за да запазя себе си в тази ситуация. Не смятам, че тя може да се промени, все пак е човек с изграден характер на повече от 40 години.Анонимен

Благоприятното във вашия случай е, че сама сте осъзнала необходимостта да се абстрахирате от дразнещото поведение на тази жена, тъй като няма как да я промените. Едва ли това е първият случай, в който се сблъсквате с такъв проблем, нито ще е последният. Съвместимостта между хората е в основата на екипната работа, но по правило не можем да избираме нито колегите, нито съседите, нито роднините си. Дори и най-големите късметлии имат в обкръжението си някого, който ги дразни.

За да се адаптирате към условията на средата, в т.ч. на работното място, определящо е собственото ви отношение към нея, разграничаването на истински важните от второстепенните неща. Вашата чувствителност към поведението на тази жена е също толкова неадекватна, колкото и нейната към дейността във фирмата.

Казвате, че си върши работата и нищо лошо не ви е направила. В такъв случай се опитайте да разберете защо отдавате такова голямо значение на невротичните й реакции. Има такива хора, които обичат да се вживяват и да драматизират и най-малкия въпрос. Помислете си какво я кара да се държи така и защо това е важно за вас и изобщо касае ли ви. Може да е неуверена, нерешителна, с ниска самооценка в резултат на минал опит и липсата на подкрепа, да иска по този начин да привлича вниманието върху себе си, да предизвиква състрадание и съчувствие или просто изискванията на дейността надвишават нейните знания и умения, което да я прави тревожна и неспокойна.

За да се абстрахирате от това, което ви дразни, трябва да започнете да контролирате собствените си мисли и чувства. Не е необходимо да сте груба, просто се дистанцирайте емоционално, като се фокусирате върху деловите отношения и практичната страна на нещата. Може да я подтиквате да мисли по-трезво и конструктивно, като насочвате вниманието й към непосредствената задача и й напомняте как се е справила предишни пъти, когато пак прекомерно се е вълнувала. Помнете и вие, че това е просто работа, всекидневни задачи, чието ефективно решаване изисква точно определени ресурси.