Няколко правила за здравословно хранене

9
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Стремежът да се храним здравословно не означава само да консумираме полезни продукти, а и да го правим правилно. 

Колегите от cveten-dom.com ни показват няколко прости правила за здравословно хранене:

Пийте вода 

Макар и днес водата да има много заместители като газирани напитки, сокове и студени чайове, нищо не може да я измести като източник на хидратация и подобрител на метаболизма. Тя, за разлика от гореизброените напитки, не съдържа консерванти, емулгатори, стабилизатори, подсладители и концентрати. Около 70% от организма на човека е вода, но нейното съдържание не е константно и трябва да се поддържа през целия ден. Пиейки вода, ще подобрите работата на мозъка си и ще имате повече тонус. Често чувството за жажда се бърка с чувство за глад, така че ако не забравяте да пиете през деня, няма да сбъркате. 

Не си „почивайте“ по време на хранене 

Паузата по време на обяд или вечеря с цел да успеете да погълнете по-голямо количество храна е абсолютно притивопоказна. Ако вече не ви се яде, откажете се. Така ще се научите да различавате усещанвето за ситост, а не да съдите за него по празната чиния. Хранете се не 3, а 5 пъти на ден Ако хапвате по-често, но в по-малки количества, ще научите организма си да не трупа резерви за момента, когато времето между обяда и вечертя ви ще има 6-7 часа. Полезно за тялото е между храненията да има не по-повече от 3-4 часа. Дори и да бързате, е по-добре като междинно хранене да хапнете нещо малко и висококалорично, отколкото да чакате да се освободите за основното ядене (след няколко часа).

Дъвчете бавно 

Добре сдъвканата храна дава възможност на организма ви бързо да я усвои и да ви даде чувство за ситост. Ако сдъвчете само три-четири пъти храната и в рамките на 5 минути успеете да погълнете всичко пред себе си, мозъкът ви няма възможност да „разбере“ какво се е случило и ще продължава да изпраща сигнал, че сте гладни, така че колкото и много да изядете, все няма да се чувствате добре. Не вечеряйте пред компютъра. Това правило се отнася и за всяко друго хранене през деня. 

Едно от удоволствията в живота е именно храната и занимаването с нещо странично като гледане на телевизия или междувременно работене на компютъра пречат да му се насладите. Отделете 20 минути от забързаното си ежедневие, за да се успокоите и да превключите на по-ниска честота докато се храните. Така не само ще се заситите по-бързо и по-качествено, но и ще дадете възможност на организма си да се отърси от стреса и да възвърне равновесието. 

 Не наваксвайте с храненето вечер 

Както казва поговорката – Закуската изяж сам, обяда сподели с приятел, а вечерята остави на врага.

Разбира се, не е здравословно да пропускате хранене, но обилното похапване преди лягане също не е полезно за организма. То влияе зле на съня, тъй като енергията, която получавате, не може да бъде изразходвана в следствие на което тя директно се преобразува в мазнини.

Създайте си график Ако хапвате по едно и също време на деня, организмът ви ще „запомни“ това и ще работи по-ефективно. Вечерята след 8 часа не е подходяща, ако искате да отслабнете. По това време на денонощието метаболизмът на човек се забавя все повече, тъй като организмът очаква скоро да си легнете. 

Хранете се разнообразно 

Избягването на въглехидратите или мазнините в менюто отдавна вече не е формула за здравословното хранене и отслабване. В менюто трябва да присъстват всички хранителни вещества, от които организмът има нужда. Така той ще функционира добре и вие ще се чувствате добре.