Как да изберем цветове за спалнята

1
Добави коментар
riki4
riki4

Изборът и съчетанието на цветовете заемат много важна роля в оформянето на декора и създаване на подходящата атмосфера във всяко помещение.

Спалнята е стая, която трябва да предразполага към почивка и спокойствие.

Има няколко варианта да подберем цветове за спалнята:

Един основен цвят – в този случай могат да се използват няколко нюанса на един цвят.

Например светло и тъмно синьо в различни комбинации. За да не стане прекалено скучно може да се включи лек ненатрапващ се нюанс на втори цвят – например бял, сребрист, пясъчен.

Хармонично съчетание на няколко цвята – това е комбинация от два или повече цвята, които си подхождат и се допълват.

Някои примери:

Жълто – пасва си с оранжево, бледо зелено, лайм;

Зелено – синьо, лайм, бледо или ярко жълто;

Червено – розово;

Синьо – зелено, лилаво, виолетово;

Оранжево – червено, розово, бледо или ярко жълто;

Контранстни цветове – това са смели комбинации от цветове – антиподи, например: орнажев – син; червен – зелен; жълт – люляков; и т.н.

Това са съчетания, които ще допаднат на енергични хора, обичащи активния начин на живот.

Значение има не само цветът но и неговия нюанс. Зеленото например ако е светло, наситено пролетно зелено, внася свежест, енергия, настроение. Ако е прекалено бледо и студено, действа успокояващо, но някои хора ще го намерят за твърде скучно. Ако пък е тъмен и студен нюанс на зеленото може да напряга или да депресира.

Как се отразява даден цвят на вас и вашето настроение е много индивидуално и не може да бъде обощавано, но нека все пак разгледаме психологията на някои от основните цветове:

Жълт – действа оптимистичо, ободрява, създава позитивно настроение.

Оранжев – носи усещането за жизнерадост и топлина.

Розов – излъчва топлина, романтика, любов, женственост. Добър избор е за спланята, както за основен, така и да присъства само като отделни акценти.

Червен – за някои хора е символ на страст, смелост, други обаче ги прави раздразнителни и гневни и не е особено подходящ за спланята.

Син – създава усещане за спокойствие, действа отпускащо.

Зелен – символизира хармонията, живота, природата. Действа успокояващо. Зеленият цвят е балансиращ и е подходящ за всички помещения в дома.

Лилав – има положително въздействие, създава усещане за лукс. Светлите нежни нюанси действат отпускащо, но тъмните могат да депресират.

Бял – белият цвят символизира невинността и чистотата. Визуално разширява помещението и създава усещане за въздушност. Подходящ е за малки спални.

Сив – свързва се със стабилност и хармония. Неговото въздействие върху човека е много относително, тъй като за едни е прекалено строг и носи мрачно настроение, други го свързват с елегантност и лукс. Много е практичен тъй като се съчетава добре с всичко. Все пак не бихме го препоръчали точно за спалнята. По-добре ако го харесвате да присъства само като отделни акценти, отколкото като основен цвят.

Кафяв – свързва се с топлина, природа, плодородие. Всички негови нюанси са подходящи за спалнята.

Черен – вдъхва сигурност, изтънченост, но и подтиснатост. Подходящ е за констрастно подчертаване на други цветове. Не прекалявайте с него в спалнята.

За спалнята са подходящи още: шампанско, праскова, сребристо, пясъчно бежово.

Вижте още: спалня в лилаво и спалня в черно и бяло.