10 от най-добрите филми на Стивън Спилбърг

17
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Стивън Алън Спилбърг е американски режисьор, сценарист и продуцент, който този месец (на 18.12) навърши 66 години. Той е номиниран шест пъти за Оскар за най-добър режисьор. Печели със „Списъкът на Шиндлер“ и „Спасяването на редник Райън“. Филмите „Челюсти“, „Извънземното“ и „Джурасик парк“ държат бокс офис рекорди за най-доходоносен филм, всеки за времето си. На 14 г. снима първия си филм по собствен сценарий и с любителска камера, а днес списания Forbes определя състоянието му на 3 млрд. долара. Женил се е два пъти и има седем деца. Ето 10 от най-добрите филми на Стивън Спилбърг.

1. Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход
Един от любимите филми, когато бях дете. Излиза през 1989 г. В него Харисън Форд си партнира с Шон Конъри. Финалната сцена е снимана в древният град Петра в Йордания.

2. Извънземното
Излиза през 1982 г., съпродуциран и режисиран от Спилбърг. Номиниран е за Оскар за най-добър филм и най-добър режисьор.

3. Джурасик парк
Първата част от поредицата излиза през 1993 г. и е базиран по романа на Майкъл Крайтън. По това време се счита за най-доброто постижение в изпозването на компютърно генерирани образи.

4. Списъкът на Шиндлер
Филмът е базиран на действителен случай и разказва за судетския германец и бизнесмен Оскар Шиндлер, който успява да спаси живота на над 1000 евреи по време на Втората световна война. Излиза през 1993 г. и успява да спечели 7 Оскара.

5. Спасяването на редник Райън
Премиерата му е през 1998 г. В него си партнират Том Ханкс, Мат Деймън, Едуард Бърнс и Том Сайзмор. Филмът има купища награди, част от които 2 награди Златен глобус, 2 награди на Британската академия и 3 награди на лосанжелиската критика.

6. A.I.: Изкуствен интелект
Премиерата му е през 2001 г. Сценарият е базиран на разаказа на Браян Олдис „Супер играчките не се развалят цяло лято“. Има две номинации за Оскар и три за Златен глобус.

7. Специален доклад
Излиза през 2002 г. Слабо базиран е на едноименния разказ на Филип К. Дик. В ролите си партнират Том Круз, Колин Фарел и Саманта Мортън.

8. Мюнхен
Световната му премиера е през 2005 г. Филмът е вдъхновен от реални събития от 1972 г., когато на Олимпиадата в Мюнхен са убити израелските спортисти и последвалите събития. Лентата има две номинации за Оскар.

9. Боен кон
Световна премиера през 2011 г., а за България 2012 г. Филмът е адаптация по едноименната пиеса и книга на Ричард Къртис. Има две номинации за Златен глобус.

10. Падащи небеса
Това е научно-фантастичен сериал по идея на Робърт Родат и продуциран от Спилбърг. Една от водещите роли е поверена на Ноа Уайли.

Коментари

коментар(а)

Подобни: кино, филми