Фестивалът на цветята в Кордоба

3
Добави коментар
petia_ivanova
petia_ivanova

  Всяка пролет, в началото на май, град Кордоба в южна Испания избухва в цветове и градът се впуска в своите пролетни празници. Стартира с парада наречен „Битката на цветята“, последван от дългоочакваният конкурс  “Los Patios de Córdoba” или „ Тържеството на вътрешните дворове“. В рамките на две седмици жителите на града оставят вратите си отворении започва жестока конкуренция за най-красив двор. Собствениците декорират богато решетките и балконите с растения и цветя–основно жасмин, здравец и карамфил. Килими от цветове, ръчно изработена ислямска мозайка и впечатляващи водни елементи украсяват дворовете. Обикновено това са частни домове и не е възможно да се видят, но по време на фестивала са отворени за всички. Гласува се за най-добре съхранено и красиво място и победителят не само получва парична награда, но и престиж и възхищение.

Климатът на Кордоба е горещ и сух.  Къщите били строени с централни дворове през цялата история на града, датираща още от римско време. Но всъщност арабите са тези, които започнали да декорират дворовете и да въвеждат растенията и водните елементи като начин да запазят домовете хладни.  Това били специални вътрешни места където семействата се събирали и се спасявали от летните жеги. Все още могат да се видят някои дворове датиращи от 10ти век, когато Кордоба бил център на  Al-Andalus, мюсюлманския халифат в Иберийския полуостров и най-големият й град с половин милион жители.

Разкрасяването било продължено от християните, които превзели града през 13ти век и се настанили в най-хубавите къщи. До края на ренесанса дворовете започнали да се появяват там където се посрещали посетители или се държали конете. Те също давали достъп до къщите, които обикновено се състояли от два етажа–долният бил лятно помещение, а горният–зимно. През 18ти и 19ти век чуждо влияние се появило в декорацията под формата на мрамор, централни чешми, затворени галерии в горните етажи, и т.н.

Първият фестивал бил организиран от кметството на Кордоба през 1918г. а първото състезание–през 1921г. Но чак през 1933г. те започнали да го популизират с големи за времето си награди. Към днешна дата отличия се дават за най-красив и запазен двор. Има и други категории като: традиционен, модерен, религиозен, ислямски, единично фамилно помещение, артистично използване на вода, двор създаден с общи усилия на общността, осветление, цветно разнообразие, архитектурно опазване и много други.