Водопадът Бигар – на границата между Екватора и Северният полюс

14
Добави коментар
petia_ivanova
petia_ivanova

   Всички обичаме да пътуваме и мечтаем за екзотични дестинации, особено в студените зимни вечери. А понякога мечтата е по-близо отколкото си представяме, просто трябва да се огледаме около нас.

На 400 км от София, в близост до град Бозовичи, Румъния  в националният парк Cheile Nerei-Beușnița се намира водопадът Бигар. Световно признат за една от най-уникалните водни приказки поради начинът по който водата пада. Екзотичното е, че той се намира точно на 45ият паралел северно–по средата между Екватора и Северният полюс. 

В планина Анина, облият водопад е почти 8 метра висок и пада върху необикновен и драматично зелен килим от мъх. За разлика от повечето водни приказки, тази природна забележителност тече от върха на дебел, объл камък и се спуска на тънък пласт в безброй малки струи. Те се изливат в основата на камъка, който се врязва в басейна долу. Тази неземна красота си е заслужила основателно място номер едно за водопад в Румъния.

Местните наричат водопада – Чудото от дефилето Минис. Другото му име е Coronini в чест на управителя на областта Банат през 19ти век – Johann Baptist Coronini-Cronberg.

Времето в района се характеризира с умерено континентален климат, с мека зима и топло лято. Богато е на валежи, ниска топлинна амплитуда и ясно влияние на Средиземно море.

Ако карате бързо по пътя лесно може да изпуснете да видите Бигар.  Затова се огледайте наляво 13 км след град Бозовичи.

Може да пренощувате в градовете Анина или Резита. Пътищата са достъпни целогодишно.