“Марсианецът” – Анди Уеър | Florian Pekazh – the blog

14
Добави коментар
bleeding_me
bleeding_me

Марк Уотни изведнъж се превръща в най-известният човек на планетата, само дето той не е на нея.

В съвсем близко бъдеще НАСА е започнала да изпраща редовни експедиции до Марс с изследователски екипи. Първите две протичат успешно, но третата е прекратена преждевременно поради прекалено силна буря. Екипът трябва незабавно да се изтегли, но в суматохата откъсната сателитна чиния се удря в един от астронавтите. Колегите му няма как да му се притекат на помощ при стеклите се обстоятелства и се налага да го оставят, мислейки, че е мъртъв, тъй като системата в скафандъра му показва, че има изтичане.

Марк Уотни се събужда с дупка в скафандъра, на друга планета, всички го смятат за загинал, а наоколо има единствено мъртвешка тишина. Все още ли смятате, че сте имали кофти ден? Уотни започва неистова борба за преживяване, подправена със страхотен хумор и постоянни препятствия, с които той трябва да се справи, ако иска да се върне отново на Земята. Комуникациите му не работят, разполага със Заслона(голяма палатка с животоподдържащи системи), който някак си е устоял на бурята, макар, че не би трябвало. Марк е почти убеден, че НАСА го мислят за мъртъв, така че взема нещата в свои ръце – трябва да намери начин да преживее следващите четири години и да измине 3,200 км. до определеното място за кацане на следващата експедиция, ако естествено тя не бъде отменена поради провала на настоящата.

„Марсианецът“ е страхотен роман, наистина страхотен! Анди Уеър е положил толкова усилия да проучи всички детайли по книгата си, научните му обяснения звучат абсолютно достоверно и завладяващо! Марк е същински супергерой, въоръжен с изключителна изобретателност и хумор, на който биха му завидели всички ботаници по света(и на Марс). Любопитно е, че романът в началото е бил пуснат онлайн, след като Уеър получава много откази за публикуване. В последствие книгата му събира толкова читатели, че те настояват да бъде пуснато копие за 0.99 долара в Amazon, за да има достъпна версия за kindle. Това е и преломния момент, когато „Марсианецът“ влиза с гръм и трясък в класациите на Amazon и съвсем скоро заваляват предложенията за издаване на романа. Анди Уеър тотално ме спечели като почитател когато разбрах, че освен всичко друго, е работил в Blizzard и то по проекти, свързани с Warcraft.

Не препоръчвам книгата, направо се чувствайте задължени да я прочетете. „Марсианецът“ възпява рационалното мислене, Марк е супергерой, чийто ум не може да бъде сломен дори от цялата планета!

p.s. Забравих да кажа, че Марк обича диско.

p.s.s. Като инженер ви казвам, че тиксото наистина трябва да бъде почитано и възвеличавано.