Отглеждане на папагали ара (Ареал и диета)

11
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

18.12.2014

Ара са чудесни компаньони и едни от най-предпочитаните пернати домашни любимци. За това определено допринася красивата им и ярка окраска, но ара са много повече от хубави птици. Те са общителни, радват се на вниманието на собствениците си и лесно се научават да имитират реч и да правят трикове. Ако предоставите подходящи условия на живот на своята птица, ще имате компаньон за цял живот – ара са изключително дълголетни папагали.

 

Естествена среда и ареал Папагалите ара принадлежат към подсемейство Неотропични папагали (Arinae). Дивите ара обитават екваториалните и тропически гори на Централна и Южна Америка. Някои видове ара обитават и саваните на континента. Познати са над 20 вида ара, като се счита, че няколко от тях са изчезнали.

 

Диета В естествената си среда ара се храни със семена, ядки, плодове, палмови ядки, листата, цветовете, нектара и стеблата на различни растения. При наблюдението си върху диви птици орнитолози забелязали, че птиците обичайно и дори ежедневно консумират глина от речните корита. До скоро се смятало, че глината служи за освобождаване на храносмилателния тракт от токсични вещества, приемани нормално с храната от птицата. Според по-нови изследвания обаче, предпочитаните места за консумиране на глина от птиците не се отличавали от други по отношение на детоксичните си свойства. Това навежда учените на мисълта, че глината се приема от ара по друга причина, а именно за набавяне на макроелемента натрий, който е в ниски количества в естествената храна на тези птици. Смята се още, че глината се предпочита от ара и кат източник на кобаламин или витамин В12. Папагалите ара в плен се хранят не по-различно от дивите си събратя, а това им осигурява добро здравословно състояние и дълголетие. От изключително значение е предлаганите плодове да са пресни. Те се предлагат на птицата измити и нарязани на късчета. Остатъците от храната не бива да престояват в клетката повече от няколко часа (според специалистите – не повече от 2 часа) с цел намаляване на възможността птицата на приеме силно бактериално обсеменена храна. Ара огат да получават разнообразие от семена и ядки всеки ден, като е желателно те да бъдат подменяни ежедневно, независимо от количеството, останало в купичката. Младите папагали, които все още нямат силно развити челюсти, биха могли да приемат ядките без черупката, докато възрастните индивиди могат сами да счупят здравата обвивка със силния си клюн. В плен папагалите ара биха могли да получават и мека топла каша от плодове и зеленчуци. 

 

Отглеждане на папагали Ара – поведение, среда на живот, ара у дома

 

д-р Ралица Грънчарова

 

 

Още за папагали:

„Загуба и скубане на пера при папагалите“

„Как да научим папагала да говори?“

„Да разберем папагала: поведение“