2 Oaks House на OBIA – Архитектурни идеи за къщи и вили – Готови проекти – къщи и вили

6
Добави коментар
vaklinov
vaklinov

Къщата е един от деветте български проекта, които се състезават за архитектурните награди „МИЙС ВАН ДЕР РОЕ“ 2015.

Къщата се намира в полите на Витоша и е предварително определена като съвременна семейна къща с рационални пространства, висока енергийна ефективност и вътрешен комфорт.

Основното предизвикателство на дизайна е запазването на двата стари дъба и тяхната интеграция в пространствата на къщата. Дърветата създават естествен микроклимат и имат функцията на жив елемент.

Зоната на ниво партер на 2 Oaks House на OBIA (Николай Острев, Владислав Игнатов и Славин Байлов) е U-образно пространство, състоящо се от кухня, трапезария и хол, изцяло остъклени с плъзгащи се елементи и отворени към двора.

На това ниво се намират също главният вход и гаражът за две коли.

На горното ниво са разположени две спални, родителската спалня и малък офис. Това ниво също е остъклено и отворено към терасата, която напомня дървена палуба.

2 Oaks House е проектирана с високо ниво на енергийна ефективност – чрез пространствената композиция, съхраняването на двете дървета, геотермалната система, топлоизолацията, системата за остъкляване, енергоспестяващата контролирана вентилационна система. През зимата, когато листата на дърветата са опадали, ниското слънце прониква в жилищните пространства. А системата за сградна автоматизация позволява на собствениците да управляват от разстояние всички системи, както и да получават статистика за това как къщата и нейната енергия се използват в течение на времето.

Редактор: Ема Димитрова
автор:citybuild.bg