Борисов: България подкрепя членството на Македония в ЕС и НАТО

1
Добави коментар
Hashtag-bg
Hashtag-bg

16
Януари
2015 11:29

„Политиката на правителството, провеждана спрямо Македония остава непроменена и последователна. България нееднократно е декларирала, че подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Македония“, заяви в Народното събрание премиерът Бойко Борисов в отговор на парламентарен въпрос от бившия външен министър Кристиян Вигенин, предаде БГНЕС.

„Изразили сме готовност да обсъждаме и оказваме експертна помощ по конкретни въпроси, свързани с нашия опит, за да успее страната да постигне напредък в членството й в ЕС и НАТО“, каза Борисов по отношение на югозападните ни съседи.

Премиерът подчерта, че България ясно е заявила очакванията си, че Македония ще положи необходимите усилия и ще изпълни всички критерии и условия за членство в ЕС, включително принципа на добросъседство. „България ще продължи да отстоява необходимостта за подписване на договор за добросъседство и сътрудничество, който остава наш основен приоритет“, увери Борисов.

„Договорът не представлява никакви допълни искания към Македония и ще придаде правно-задължителна сила на политическата договореност“, каза той. Според премиера, единствено европейската интеграция на страните от региона ще спомогне за утвърждаване на мира и стабилността на страните в Югоизточна Европа, като в този процес правителство „ще отстоява правата и интересите на българските общности в тази държава“, каза той.

Автор: Хаштаг-BG