Люспи от лук помагат при бронхит, кожни заболявания и разширени вени

3
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

В народната медицина люспите от лук намират голямо приложение. Най-много се използват при бронхит, разширени вени и кожни заболявания.

Още в древността лукът е бил средство за лечение, защото изобилства от полезни и много ценни вещества за организма. Той е една малка „лаборатория“ богата на витамините В1, В6, В2, С, РР и Е, етерични масла, минерални вещества, фитонциди, фолиева киселина и други. 

Използва се лечението на заболявания с разнообразен характер. Народната медицина предлага на човека лечебни рецепти с лук при възпаления на кожата, туберкулоза, стрес, камъни в бъбреците, проблеми с черния дроб, ангина, грип, обикновена настинка, възпаление на лигавиците, гастрит, колит, повишава тонуса, за пречистване на кръвта, за стимулиране на половата активност, атеросклероза и други.

Всъщност, люспите от лук по нищо не отстъпват на самия зеленчук. Те също притежават огромна лечебна сила, която се дължи на антиоксидантите и бифлавоноида кверцетин. 

Колегите от bilka.info ни предлагат няколко рецепти за лечение с люспите на лука, които обикновено изхвърляме. 

1. Люспи от лук за лечение на бронхит – рецептата е доста лесна и бързо изпълнима, а резултати са чудесни. Вземете шепа люспи от лук и ги стрийте, а после ги залейте с чаена чаша вряла вода. Оставете да покиснат 15-20 минутки и после прецедете през ситна цедка. С люспената отвара се поява парче тензух, което се изцежда, за да не капе. После се налага върху гърдите и се оставя да престои там около 30 минутки. На ден прилагайте този компрес по 3 пъти. Продължете лечението, докато от заболяването не са останали следи.

2. Облекчаване на кашлицата с отвара от лучени люспи – трябват ви обелките на 15 средно големи глави лук, които се „натрошават“. Те се заливат със студена вода – 1 литър. Отварата се слага на котлона и се вари на тих огън, докато остана на половина. Сваля се огъня, изчаква се да изстине на стайна температура и се цеди. На ден взимате по 5 пъти по 2 супени лъжици.

3. Облекчаване на дискомфорт и болка при разширени вени – смесете по 2 супени лъжици от люспите на лука и цветовете на лайката. Омесете съставките и ги залейте с 500 милилитра вода. Варете домашната отвара на слаб огън в продължение на 15 минутки. Свалете от котлона и оставете отварата да кисне 5 часа. След това варете на водна баня, докато тя остане на половина. Екстракта, който си приготвихте се използва за намазване на болезнените зони. Може да се прилага един път на ден, като е препоръчително да се мажете вечер, преди да си легнете.

4. Люспи от лук при кожни проблеми – люспите на 15 глави лук се изсушават. След това се смилат на много ситно и към тях се добавя вазелин. Съотношението, което трябва да спазвате е 3:1. Готовият домашен крем се нанася върху засегнатите зони 2 пъти дневно. Съхранението на лека да става на тъмно и хладно. Може да се използва за лечение на леки рани, дерматити и за премахване на брадавици.

5. Люспи от лук за копринено мека коса – залейте с чаена чаша вода само една шепа от стритите люспи. Варете отварата 10 минутки, изчакайте да поизстине и прецедете. С нея измийте косата.