„Ресторанти Варна“ представя: 5 кулинарни изкушения от Мароко

22
Добави коментар
denisperalta
denisperalta

„Ресторанти Варна“ представя: 5 кулинарни изкушения от Мароко

Една от най-забележителните кухни – мароканската – изобилства от фини подправки и интригуващи вкусови комбинации. Вземете например тарт от зелени маслини, нарязани и смесени с лимонова кора, таджин и пиле. Или богат пай с месо от гълъб, поръсен с канела и пудра захар. Екипът на „Ресторанти Варна“ Ви кани да се запознаете с пет от емблематичните марокански предложения.

Таджин

Таджин всъщност е глинен съд с конусовиден капак,  който дава името на редица местни кулинарни изкушения. Екипът на онлайн каталог „Ресторанти Варна“ споделя, че с това наименование североафриканците обозначават всяка яхния, приготвена в споменатия съд. Обикновено основните съставки са месо и зеленчуци. Таджин може да бъде открит навсякъде – от крайпътни заведения, през първокласни ресторанти, до дома на местните, като винаги се сервира с хляб.

Харира – прекрасна идея за ресторантите във Варна

По време на свещения месец на Рамадан, постът се нарушава всяка вечер по залез слънце с гореща купа от супа Харира. Тя се приготвя от домати, леща, нахут и агнешко месо, подправени с няколко капки лимонов сок и малко кориандър. Обикновено това ястие се поднася със сладък геврек, наречен шебакия. Изкусително предложение, което ресторантите във Варна могат да заимстват от мароканската кухня!

Макуда и „уличната храна“

Носят се легенди за мароканската улична храна, а най-доброто място да й се насладите е площад Djemaa el-Fna в Маракеш. Освен традиционните кебапи, калмари и сардини на скара, там могат да бъдат открити и нетипични предложения като сладки бузи от овца, охлюви в пикантен бульон и шишчета от агнешки черен дроб в було. Екипът на справочник „Ресторанти Варна“ информира, че макуда също е популярно предложение и представлява пържени картофени „кюфтета“, потопени в пикантен сос Хариса.

Кускус – харесван продукт и в ресторантите на Варна

„Seksu“ или кускус е световноизвестна паста, разточвана на ръка и придобиваща форма на малки топченца. Обикновено се добавя към яхнии от месо и зеленчуци. При сервиране, месото се покрива с пирамида от кускус, зеленчуците се нареждат отстрани в чинията, а сосът се поднася отделно. В африканските, а и в индийските ресторанти във Варна и по света кускусът често се гарнира със сладки стафиди или според берберските обичаи – с купа мътеница.

Заинтригуваха ли Ви тези екзотични предложения? Насладете се на богатство от ястия от българската и глобалната кухня в ресторантите на Варна!