Какво вещае “Колелото на съдбата”?

3
Добави коментар
dpa
dpa

На 20-ти август във варненската галерия „ОТ-ТО“ ще бъде открита експозицията на Ванко Урумов, озаглавена „Колелото на съдбата“.
 

 
Уникалната мистична изложба, която ще продължи до 8-ми септември включва 22 маслени картини. Тя представлява Голямата аркана на картите Таро. Авторът неслучайно е избрал за мото на експозицията текст от Ортега-и-Гасет „Всичко извън традицията е плагиатство“. Историята показва, че картите Таро носят кодови символи на себепознание. 22-те карти с алегоричните фигури на Голямата аркана могат да се разглеждат като спирала на човешкото развитие – два цикъла от промени, водещи човека към съвършенство. Могат да се разглеждат и като идеалната схема за развитие на живота. Живописният вариант на картите е зареден с енергията на една експресия, която се движи от умишленото следване на примитивния рисунък към символиката на цветовете и образната сила на алегориите.
Ванко Урумов е роден на 21.12.1941-ва г. във Варна. През 1971-ва завършва Художествена академия – София, специалност „Живопис“. Взема участие в много значими изложби у нас, както и в представителни изложби на съвременното българско изкуство в Европа, САЩ, Канада, Мексико, Индия, Япония и др. Като художник създава и много монументални творби за обществени сгради – фрески, гоблени, скулптура, керамика.