Цветна градина: Розите – технология за засаждане и грижи

5
Добави коментар
eli58
eli58

Царицата на цветята – не слуайно е наречена така – розите са лесни за отглеждане и сравнително непретенциозни, особено ако са положени малко грижи при засаждането и са спазени трите основни правила се отблагодаряват в пъти с невероятно красивия си цъфтеж и аромат:

– Розите предпочитат целодневно слънчево огряване или поне абсолютния минимум от 4-5 часа, за предпочитане – сутрешна светлина.
– Мястото трябава да е на завет, но да има добра циркулация на въздух, за предпочитане е да се избягва близост от дървета, заради възможността от заразяване и заради съревнованието за хранителните вещества в почвата
– Розите предпочитат, пръхкава, добре дренирана и аерирана почва, богата на органични хранителни вещества.

Принципно розите ще се развиват при всяка почва, стига да не е твърде кисела и да е добре дренирана. И все пак, тъй като розите са дългогодишни растения, първоначалната грижа при засаждането им, ще осигури летящ старт на новите растения, и в дългосрочен план ще ви осигури хубави растения с максимално добър външен вид и цъфтеж. Затова, колкото повече се постараем в началото, толкова повече цвят и красота ще имаме в последствие.

Изложената по-долу технология е по препоръка на Английското кралско градинарско дружество

Период на засаждане
Голи корени рози се засаждат през късната есен, след опадването на листата, или много ранна пролет, преди да започне новия растеж. Контейнерните рози, могат да се засаждат повсяко време, стига земята да не е замръзнала. Розите на гол корен се накисват предварително за няколко часа, а кореновата бала на контейнерните се разтръсква и разкъсва поне малко, за да могат корените да се прихванат настрани, а не да останат в границита на балата. Като цяло, засаждането на рози на гол корен определено е за предпочитане, независимо, че се промотира засаждането на цели контейнери – тези рози са със значително по-лошо качество от тези на гол корен, а поставянето им в контейнер обикновено се дължи на факта, че просто тези рози не са продадени в сезона, и това е единственият начин да се предпазят от изсъхване и пълното им бракуване.

Засаждане

1. Първо обработете терена като размесите с пръста поне една кофа добре угнил органичен тор за квадратен метър от терена, където ще се засаждат рози.
2. Изкопайте дупка, грубо два пъти ширината на корените на растението и с дълбочината на лопатата.
3. Добавете тор с балансирана формула в доза 100 гр на кв метър и го объркайте с пръстта, така че да не докосва пряко корените
4. Поставете розата в дупката, като внимавате присадката да е под нивото на почвата /специален коментар по въпроса – в следващо мнение/
5. Попълнете с изкопаната почва

Грижи веднага след засаждането

Подрежете растенията силно – късно през зимата или много рано напролет. Първо се премахват измръзналите, повредени или слаби стъбла, след това провеждаме резитбата както следва
• Чаени хибриди: съкратете силните стъбла силно – на височина 10-15 см над нивото на почвата
• Флорибунди и други цъфтящи със съцветия – съкращават се по-умерено – на 15-20 см над почвата
• Рамблери и други катерачи – съкращават се на 30-40 см височина
• Храстовите и видови рози не се режат изобщо
Тази първа резитба е от съществено значение, за да се получат здрави и силни нови леторасти – това е така, тъй като корените докато се прихванат в самото начало, не могат да изхранят повече от няколко спящи пъпки в развитието им.
Отделно, съкращаваме малко корените и премахваме от тях всяка част, която не е напълно здрава, за да се избегнат бъдещи болести по корените

Общи грижи

Подхранване:
 През пролетта разхвърляйте около розата общ комплексен тор, или специализиран за рози, в доза 70-100 грама на кв. м – най–ориентировъчно, една шепа тор е около 50 грама. Ако растежът силно се забави, повторете в средата на лятото.
Розите в контейнер подхранвайте на всеки няколко дни – първоначално с балансирана формула, докато пъпките се оформят, след това с формула с повече калий

Мулчиране:
Веднага след подхранването мулчирайте с добре разложен органичен продукт, с дебелина 5-8 см, за предпочитане оборски тор или компост, който се разполага върху минералния тор. В последствие, при всяко поливане, хранителните вещества от слоя мулч постепенно ще се отдават на растението. При полагането на мулча, внимавайте да не е твърде близо до стъблато – оставете поне 10 см разстояние.
Ако нямате тор или компост, в краен случай може да се използват натрошени кори, но те не са особено предпочитани, тъй като те могат да съдържат растежни инхибитори, освен това, при гниенето си изтеглят азота от почвата, което налага изгребването им и подновяването всеки сезон.
През следващата пролет отново разхвърляте първо минерален, балансиран тор, после мулчирайте отново.

Поливане:
 Розите са растения с дълбоки корени, и веднъж установени, възрастни екземпляри могат да преживяват само от натрупаната влага в почвата. Въпреки това, розите се нуждат от много вода – ако не получават адекватно количество, те ще реагират с повяхване, дефолииране, издребняване на листата или просто ще спрат да цъфтят. По-рядкото, но обилно поливане, което прониква в дълбочина, стимулира и развитието на корените в дълбочина. Докато честото, но оскъдно поливане, стимулира розите да разперват корените си плитко и настрани, което прави растението податливо на летните жеги и на зимни студове.
Това важи особено много за първите два сезона след засаждане на розите, докато кореновата система още не е добре установена на новото място.
Розите в контейнери, трябва да се поливат така, че винаги да се влажни, но не и прогизнали, в горещите летни дни,това може да означава поливане и всеки ден.
форум hobbykafe.com – снимки: форум hobbykafe.com  , rozebооk.ru