И мъже, и жени ще се пенсионират на 65 години

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Масовата възраст за пенсиониране и на мъжете, и на жените да стане 65 г. Това предложение днес официално представи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин на среща със синдикати, работодатели и политическите партии, съобщава „24 часа”.Възрастта за пенсия на мъжете да нараства с по 2 месеца през 2016 и 2017 г. от сегашните 63 г. и 8 месеца. След като достигне 64 г. за мъжете, ще се увеличава с по 1 месец до 2029 г., когато ще стане 65 г.

При жените масовата възраст за пенсия ще се увеличава с по 2 месеца и ще достигне 65 г. през 2037 г. Осигурителният стаж, нужен за пенсия, пък ще стане 40 г. за мъжете и 37 г. за жените. В момента е 38 г. за мъжете и 35 г. за жените.

„След като възрастта за пенсия бъде изравнена на 65 г. през 2037 г., ще се въведе автоматичен механизъм за нарастването ѝ според продължителността на живота”, съобщи Калфин.

Най-дълго ще нараства пенсионната възраст за жените, работещи в първа и втора категория труд. При тях това ще става с по 4 месеца на година до 2043 г. и ще стане 57 г. за работещите в първа категория и 62 г. за тези от втора. Тази ще е възрастта и за мъжете, които работят съответно в първа и втора категория. Предлага се и възможност за ранно пенсиониране до 1 година преди навършване на възрастта. При ползването му пенсията ще бъде намалявана с 0,4% за всеки недостигащ месец.

Бизнесът е поискал по-бързо вдигане на възрастта за пенсия, обясни след консултациите вицепремиерът.

Калфин е предложил и увеличение на осигуровките с 4,5%. То трябва да започне през 2016 г. и да продължи до 2027 г. Планът на вицепремиера предвижда през първата година да бъде вдигната пенсионната осигуровка с 0,5%, а на втората тази за безработица с 0,2%. Така двете увеличения щели да се редуват, докато пенсионната осигуровка стане 21,3% вместо сегашните 17,8%, а тази за безработица се увеличи от 1 на 2 процента от заплатата. Според него това увеличение ще донесе 1 млрд. лв. повече приходи за НОИ в края на периода.

“Бизнесът обяви, че е против всякакво вдигане на разходите за труд. Реакциите на политическите партии бяха различни”, разказа след срещата Калфин.

Той предлага и увеличение на максималния осигурителен доход до размер 10 минимални работни заплати. Вицепремиерът очаквал всички заинтересовани да се изкажат публично. Преговорите по всеки един параметър ще продължат до 31 март./БЛИЦ