Сватбен сценарий

1
Добави коментар
ConsultAgency
ConsultAgency

Сватбен сценарий

Изготвянето на сватбен сценарий за деня на Вашата сватба е една много важна част от сватбената подготовка, която ще Ви даде сигурност, че не пропускате нищо, както и ще Ви улесни в координацията на под изпълнителите, за да сте сигурни, че те няма да пропуснат нищо. В раздел Сватбен сценарий сме представили един базов сценарий за протичане на сватбения ден. В него са заложени основните традиционни стъпки и ритуали от празника.

Всяка една сватба е уникална, но въпреки това най-често изградена върху българските традиции. Този сценарии бихте могли да използвате като основа, която да промените и надградите, така че да описва Вашия сватбен ден – махнете стъпките, които ще пропуснете или добавете нещо свое… За да е максимално полезен този план задължително добавете начален и краен час за всяка една основна точка от него.

 

Примерен сватбен сценарий

 

   Тръгване от дома на младоженеца.

Подготовка и украса на сватбен автомобил.

Украса на колите на гостите – с панделки или балони, като се приготвят и допълнително (панделки и балони) за гостите, които се намират пред дома на булката.

 

   Вземане на кумовете

Mладоженецът носи украсена бутилка ракия за кума и букет за кумата.

По традиция кумата е приготвила дребна почерпка, която гостите трябва да уважат. Кумата взема и букета на булката.

 

   Вземане на булката

По традиция булката се купува или краде.

Кумата  подарява букета на булката, а булката (в някой краища кумата) закичва официалните гости със специално подготвени бутониери (младоженец, кума, кум, майка, баща, свекър, свекърва и ако има братя или сестри на младоженците)

Междувременно има приготвена лека почерпка от родителите на булката, включваща нещо сладко задължително.

Закичват се колите с панделки или балони на останалите гости.

При тръгване от булката майката чупи една стъклена чаша пълна с вода преди младоженците да излязат или просто излива вода от менче или чаша.

При излизането от дома на булката кума извежда булката а кумата младоженеца.

 

   Граждански брак

На длъжностното лице се занасят предварително получените от тях документи. Освен документите се носят и 2 броя ритуални чаши, които трябва да са предварително завързани с една панделка, едно украсено шампанско, както и халките, които най-често са на специална подложка.

В залата първо влизат всички гости, като най-често от ляво застават гостите на булката, а от дясно тези на младоженеца. Тържествено влизат младоженците. Започва ритуала по сключване на граждански брак.

След ритуала първи излизат младоженците, следвани от техните кумове, родители и шафери, като се подреждат един след друг, за да могат останалите гости минавайки покрай тях да ги поздравят. След родителите се нареждат шаферите, като в ръце държат подноси с дребни сладки, с които се черпят гостите.

Прибират се сватбените аксесоари – чаши, шампанско и кутийката или възглавничката от халките.

Всички излизат пред ритуалния дом. Младоженеца по традиция излиза с булката на ръце, а зад тях кумата хвърля кошнички с пожелание за плодовитост и благоденствие. Гостите събират от кошничките за спомен от сватбения ден.

Отделя се достатъчно време за снимки. Ако мястото позволява се прави обща снимка на всички гости.

 

   Църковен ритуал

 

Обикновено преди сватбената церемония младоженци и кумове се срещат със свещеника. Записват се конкретни данни за свидетелството за Венчание, както и се показват кръщелните свидетелства на младоженци и кумове.

За ритуала се предават на свещеника също и 1 питка, 1 бутилка червено вино, 1 ритуална чаша, поднос с жито, стотинки и дребни бонбони, както и кутия с шоколадови бонбони. При младоженците остават и 2 броя ритуални свещи, също предварително завързани с обща по-дълга панделка.

Гостите влизат първи в храма. Младоженците влизат водени от свещеника и следвани от своите кумове и от шаферите.

Младоженците държат запалените свещи. Повече за църковния ритуал може да прочетете в раздел Тайнството брак.

Пред храма има традиция гостите да се черпят с бонбони за сладък живот.

Тук отново се правят снимки с роднини, както и обща снимка.

 

Време за фото сесия.  Разговор с фотограф за място за провеждане на фото сесията.

 

   Ресторант

Последния етап от Вашия сватбен сценарий е ресторанта.

Преди пристигането на младоженците ресторанта е украсен според предварително изготвен план.

Предварително е приготвено разпределението на местата, както и ако е необходимо е изготвена скица с точното местонахождение на всеки гост.

Ако сватбените подаръци за гости няма да се раздават от булката лично на всеки гост, то те също следва да са разположени предварително на мястото на всеки.

Настаняване на гостите.

След като всички гости са настанени до бялото платно застава свекървата, като до себе си трябва да има питка, купичка с мед, купичка със сол, бутилка шампанско и 4 чаши.

Младоженците влизат в ресторанта тържествено, всички ги посрещат на крака и с аплодисменти. Следва ритуал по захранването, а след него и първата наздравица на младото семейство с кумовете. След наздравицата булката по традиция рита менчето напред, като се гадае за пола на първото дете по това, кое цветче ще отиде по напред.

Младоженците и кумовете се настаняват на официалната маса.

По традиция първата реч на сватбеното тържество е тази на кума. В речта си той отправя пожелания към младото семейство, като накрая задължително завършва с наздраве.

След пожеланията на кума идва ред на първия сватбен танц на младото семейство. Песента е предварително избрана, като се уточнява дали младоженците ще танцуват сами или ще бъдат поканени и гостите на дансинга.

Следва ритуал по разчупването на питката. Двамата младоженци застават с гръб един към друг, а до тях техните кумове. С ръце над главите младоженците хващат питата и я разчупват.

С началото на основното хранене – още докато започват да го сервират е време за поздрав на гостите от страна на младоженците. Така докато се сервира храната младото семейство ще може да поздрави всички свой гости с добре дошли. По традиция това е и момента за даряване на младото семейство. Ако сватбените подаръци за гости не са предварително оставени по местата то сега се даряват от булката на всеки гост. Този част може да бъде заменена от коктейл за добре дошли.

След вечерята/обяда е момента за надиграване с кумовете.

Ако се играе булчино хоро е удачно да е в тази част на тържеството.

Изложения сватбен сценарий включва и няколко игри с изненади за булката и младоженеца.

Игра с балони – в няколко балона предварително се слагат обещания един към друг – най-често хумористични и след това балоните се надуват (може и с хелии). Обещанията се пишат най-често от кумовете познавайки особеностите на булката и младоженеца, като те не трябва да са родово определени  – например: Обещавам да се грижа за домакинството, докато ти се забавляваш и т.н. Изваждат се всички балони и всеки си харесва по 2-3 балона, пука ги и ги чете на глас. Това са документирани обещания J.

Познай мъжа си – по сценарий се завързват очите на булката, нареждат се 5-6 момчета и дават булката да им пипне например само едната ръка и така да познае, кой в редицата е съпругът и.

Хвърляне на букета на булката (този ритуал някой булки го практикуват и след църквата)

На дансинга се събират всички неомъжени жени. Булката застава с гръб към тях и през глава без да се обръща хвърля букета. Тази, която го хване ще бъде следващата булка.

Сваляне на жартиера – по сценарий младоженецът трябва да свали жартиера на булката без да използва ръцете си. След като го свали на дансинга се събират неженените господа, той застава с гръб и го хвърля. Който го улови е бъдещия младоженец.

Единственото, което остана от сватбения сценарий е разрязването на сватбената торта. Младоженците разрязват тортата заедно, като си отрязват едно парче с което взаимно се захранват. След това режат парче за своите кумове, както и за една или няколко двойки.