Сватбата стъпка по стъпка

1
Добави коментар
ConsultAgency
ConsultAgency

Сватбата стъпка по стъпка

В раздел сватбата стъпка по стъпка сме Ви представили какво е необходимо, за да организирате успешно Вашият сватбен ден. Празника да се превърне в истински приятен спомен, а не в ден изпълнен с тревоги е добре да имате план, който да следвате стъпка по стъпка в организацията му. В сватбата стъпка по стъпка бихме искали да Ви предложим един основен план, който разбира се трябва да адаптирате към Вашия празник. В така предложения план няма заложени срокове, за всяка отделна точка, а само препоръчителни на отделни места, тъй като всяка една булка разполага с различно време за организация.

1.Изгответе конкретен списък с гости, които ще поканите на Вашата сватба.

2.Преди да предприемете организационни действия е разумно да изградите примерен бюджет на Вашето сватбено тържество – така ще може да взимате адекватни и реални решения в действията си от тук до сватбения ден. В раздел Сватбен бюджет сме Ви представили примерен бюджет, както и няколко полезни съвета към него.

3.Изберете мястото за провеждане на тържеството – ресторант, градина, механа…Съобразете избора на място с желания стил на Вашата сватба, както и капацитета на заведението с броя гости. Ако се спрете на вариант градина, който е изключително подходящ за лятото, не забравяйте, че времето няма как да се планира и е добре или градината да е покрита или да имате резервен вариант в случай, че завали. Ако очаквате гости от други населени места, на които Вие трябва да осигурите нощувка потърсете вариант за ресторант в хотел – много често така могат да Ви предложат атрактивни цени за цялостната услуга. Капарирайте мястото и не забравяйте да вземете документ за това, на който да бъдат отбелязани поетите ангажименти от ресторанта и сумата, внесена като капаро. В раздел Избор на ресторант за сватба може да получите още полезни съвети.

4.Изберете и запазете час в ритуален дом и църква, ако ще сключвате църковен брак. Съобразете началните часове на ритуалите и ресторанта – имайте предвид, че гражданският ритуал трае 10-15 минути, но предвидете време за приемане на поздравления и снимки още поне 30 минути. Църковният ритуал е около 20-30 минути, но си оставете още толкова за снимки.

5.Поканете избраните от Вас кумове – по стара българска традиция това се прави с пита и печена кокошка… но и специално направена покана би останала чудесен спомен.

6.Изберете покани. Етикета изисква да имате поне три месеца до сватбения ден… но колкото по рано имате готовност да информирате гостите си, толкова по-добре. Съобразете стила на поканите с желания стил на сватбеното тържество. В раздел Сватбени покани може да получите още полезни съвети.

7.Изпратете или най-добре раздайте лично поканите – това е един чудесен повод да видите познатите си преди тържеството, както и да се запознаете с роднини на своята половинка.

8.Добре е да имате готовност с подаръчна листа, ако разбира се ще използвате такава. Много често при раздаването на поканите за сватбата или при потвърждаване на присъствие гостите се интересуват от желан подарък. За това е много удачно да сте подготвени предварително. Почти всички магазини за домакински пособия предлагат изготвяне на подаръчни листи, включително може да са интернет базирани.

9.Тук е моментът да сте подготвени с варианти за нощувка на гости от друг град, ако се наложи да съдействате.

10.Уговорете си среща с управителя на избрания ресторант и уточнете менюто за сватбения прием, обсъдете вида на ястията и начина им на поднасяне, както и ориентировъчно време за това. Обсъдете алкохолните напитки – поръчани и допълнително количество, което ще внесете на сватбата.

11.Време е да изберете тема и цветова гама на сватбата, както и да планирате  изграждане на цялостната визия на стила на сватбата. Поставили сте началото с поканите – продължете темата и я доразвийте.

12.Изберете аксесоарите за сватба и ги поръчайте – вино, шампанско, сватбени чаши, свещи, връзки, тюлчета за хвърляне, подаръци за гостите на сватбата, настанителни картички, кошници, сладки ритуален дом/църква, номера на масите, благодарствени картички, лични менюта. Пълен списък на необходимите неща за Сватбения ден може да намерите в раздел Какво е необходимо за сватбения ден. Основното тук е всеки един детайл да носи стила на Вашия празник. Най-добре ще бъде ако изберете и поръчате сватбените аксесоари на едно място. Така всички аксесоари ще са в желания от Вас стил. За Ваше улеснение бихте могли да се свържете и със сватбен дизайнер, с който да обсъдите Вашите идеи и да ги превърне в реалност.

13.Срещнете се с флорист за да изберете и поръчате булчински букет, аранжировка за сватбената кола, бутониери, букети за шаферките, букети за кумата и тъщата, както и цялостната декорация на ритуален дом и църква (ако искате такава) и декорация на ресторант. Уточнете коректно избраните цветове – най добре носете мостра, защото разликата в нюанс може да доведе до съществени различия. Уговорете час на доставка, платете капаро за да сте сигурни в поетия ангажимент.

14.Срещнете се с дисководещ и обсъдете на кратко протичането на сватбеното тържество стъпка по стъпка и поставете ясно своите желания за музикалното оформление. Съветвам Ви да дадете свобода на дисководещия да реагира според настроенията на гостите, като за Ваше спокойствие може да „забраните” даден стил изцяло ако не искате да присъства на празника или препоръчително да го ограничите.

15.Изберете фотограф и оператор – най-добре е ако работят в екип. Важно е да обсъдите графика на сватбения ден, да обърнете внимание на детайли и ритуали, които ще присъстват на празника, както и да планирате времето и визията на сватбената фотосесия.

16.Погрижете са за визията на булката и младоженеца. Добре е да предвидите време за ушиване – ако това сте избрали за роклята си или дори да я купите готова – време за нанасяне на корекции. Погрижете са и за най-малките детайли и аксесоари.

17.Изберете салон за прическа и грим и задължително направете проба. Много често за сватбения ден избираме визия, в която никога не сме били… гримът трябва да бъде по-силен от обичайния, заради снимките. Ако ще имате воал – носете го задължително. Планирайте внимателно времето в сватбения ден – осигурете си готов вид поне час преди да тръгнете.

18.Добре е да изготвите сценарии за самия сватбен ден стъпка по стъпка. Така ще намалите риска от неприятни изненади. В раздел Сватбен сценарии сме представили примерен сценарии – в него сме се постарали да заложим всичко, което би могло да включва един сватбен ден, на Вас оставяме да го адаптирате и ако е необходимо да го допълните за Вашата сватба. Тук е моментът ако искате да бъдете сигурна в спокойното протичане на празника да се свържете със сватбен координатор, с който заедно да изготвите сватбения сценарии, както и да оставите в ръцете на професионалиста координацията на всички участници в празника Ви – дисководещ, фотограф, оператор и декоратор изцяло според сценария на сватбата. Сватбеният координатор също така поема грижата за всички сватбени аксесоари да бъдат доставени до ритуален дом, църква и ресторант, както и да Ви ги върне като спомен от този прекрасен ден след празника. Ако решите да се справяте сами трябва да предвидите Ваши приятели или роднини, които да Ви съдействат за това – Вие няма как да се справите с това. В такъв случай Ви съветвам да намерите отделни отговорници за всяко отделно място и да им поверите предварително аксесоарите.

19.По традиция трябва да дарите кумовете си с дар на сватбата. В повечето случай това се прави предварително, като се съобразите с техните интереси и желания.

20.Време е да сте получили потвърждение от гостите за присъствие на сватбата. Задължително се осведомете за броя деца, които ще присъстват, както и тяхната възраст, както и вегетарианци, ако има такива.

21.На база потвърдилите гости може да направите разпределение на местата в ресторанта. Не Ви съветвам да пропуснете това и да оставите разпределението изцяло на свободен принцип. Независимо дали ще използвате настанителни картички и ще персонализирате всяко едно място или ще имате разпределението по маси, а това, кой на кое място на масата ще седне да е въпрос на избор. В разпределението не пропускайте да отбележите децата, както и вегетарианците. Ако имате сватбен координатор той ще се погрижи за настаняването на гостите Ви – само му изпратете готовия списък, но ако нямате изгответе няколко скици, както и имената на гостите за да ги дадете на шаферите например да съдействат на гостите при настаняването им.

22.След като имате броя гости и разпределението им го изпратете в ресторанта, потвърдете финален брой куверти, както и това, с колко куверта могат да реагират в деня на тържеството – ако се окаже, че ще имате малко повече гости.

23.Разумно е да сте започнали да разхождате сватбените си обувки – както булката, така и младоженеца… освен ако разбира се не Ви се танцува боси.

24.Поръчайте сватбена торта –  ако разбира се това няма да го уредят от ресторанта. Направете го минимум 15 дни преди сватбата. Уточнете часа на доставка, както и ако тортата има стойка – имайте ангажимент да предупредите в ресторанта за да Ви я върнат и Вие да може да я възтановите на сладкарницата.

25.Помислете за сватбените пити – ще ги меси някоя баба или ще ги поръчвате. По традиция Ви трябва пита за църквата, за посрещането в ресторанта, за ритуала с разчупване на погачата и за кумовата ръченица (много силно препоръчвам тортата за кумата да се замени с пита за да няма нужда от смяна на тоалети).

26.Една седмица преди сватбата трябва да се явите в избраната ритуална зала с необходимите документи – особено важно е да не забравите да си пуснете медицинското, което да е с валидност към датата на сватбата.

27.Една седмица преди сватбата – облечете роклята… и костюма. Уверете се че всичко е наред, че имате всички необходими сватбени аксесоари. Прегледайте списъците с „всичко необходимо за сватбения ден” и се уверете, че всичко е налично. Ако имате сватбен координатор се чуйте с него… той ще има грижа за всичко останало. Ако нямате – обадете се на дисководещ, фотограф и оператор, за да сте сигурни, че всичко е наред. Говорете с ресторанта и потвърдете броя куверти, особености и разпределение. Обадете се на Вашите помощници и им дайте аксесоарите, за които ще отговарят в сватбения ден. Напомнете им да имат отговорността да Ви ги върнат за спомен. Дайте скиците с разпределението на шаферите – за да съдействат адекватно при настаняването на гостите. Да не забравите да потвърдите грим и прическа (само да напомня, че вече е късно за други козметични интервенции… не рискувайте с такива в последния момент). Проверете за всеки случай и сладкарницата.

28.Един ден преди сватбата занесете допълнителният алкохол в ресторанта, ако разбира се ще внасяте от вън такъв. Убедете се, че напитките ще бъдат изстудени адекватно.

 

                        На сватбата – това е Вашият специален ден – Забавлявайте се!