Windows 10 ще е безплатен за всички собственици на Windows 7 и 8

1
Добави коментар
android777
android777

Добра новина от Microsoft – всички потребители на Windows 7, Windows 8.1 и Windows Phone 8.1 ще могат да обновят операционните си системи до Windows 10 напълно безплатно. Валидността на предложението ще е в рамките на 1 година от излизането на Windows 10 и с това се цели масовото навлизане на новата ОС на различните устройства. Така софтуерните фирми ще бъдат заинтересовани да пишат приложения за Windows 10, което пък ще доведе нови потребители.

Възможността за безплатно надграждане беше очакван ход на софтуерния гигант, който показва, че от Microsoft са приели новите правила на играта, наложени от Apple и Google. Операционната система вече не е отделен продукт, а начин да изградиш екосистема, която да ти носи приходи – от реклами, продажба на приложения, музика, книги и т.н.

Макар и доста изостанали при мобилните устройства, Microsoft могат бързо да догонят конкуренцията, предлагайки операционна система, която ще работи на PC, таблети, смартфони, Xbox. Доста хора искат точно това – ЕДНА операционна система и приложения, с която да работят в офиса, да ползват в къщи и на улицата.  Всички знаем, че Windows e най-разпространената и позната ОС за настолни компютри и това все още е огромно предимство.

Друг голям плюс на новата ОС е персоналният цифров помощник Cortana, която вече ще е достъпна за персонални компютри и таблети. От Microsoft хвърлят огромни усилия да направят Cortana „по-интелигентна“ от конкурентите си Siri и Google Now.

Приятна изненада е и Spartan – новия браузър, който ще работи еднакво добре с различни видове устройства и ще  предложи нови възможности, като добавяне на записки директно на разглежданата страница.

Нещо наистина революционно, което идва с Windows 10 е системата за добавена реалност Windows Holographic. Това е комбинация от
софтуер и очилата за добавена реалност Microsoft HoloLens, които създателите им определят като „най-авангардния холографски компютър“.
Според наличната информация, цената на системата HoloLens ще е напълно достъпна не само за бизнеса, но и за крайните потребители.

Въпреки, че липсва официална информация за хардуерните изисквания на новата ОС, те най-вероятно няма да са много различни от тези на Windows 8.
Личният ми опит с Windows 10 Technical Preview показва, че тази операционна система може да работи на PC-та с доста скромни хардуерни възможности. Дали крайната версия ще изисква повече – никой, освен Microsoft,  засега не може да каже.

След неудачното управление на Стив Балмър, Microsoft се завръща с гръм и трясък. Всички, които бяха отписали софтуерния гигант ще разберат каква огромна грешка са допуснали.