Татковци, не напускайте спалнята!

1
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Автор: Неви Боджукова

Семеен консултант

 

Темата за татковците и тяхната роля винаги е актуална и бих казала много необходима, защото все още в много семейства в България битува митът, че децата са отговорност и основна грижа само за майката.

 

В моята практика се срещам с двойки, при които връзката между двамата партньори е доста разклатена и причината за това е именно изолацията на бащата след появата на детето. Много млади майки и татковци ще се съгласят с мен, когато казвам, че след появата на бебето майката е толкова отдадена на него, че съзнателно или не започва да пренебрегва бащата и той много често бива „изхвърлен” от семейната спалня или пък сам решава да се „изнесе” от там, за да може всички да се наспят.

 

Тогава връзката между двамата партньори започва да губи своята сила и моментите на свързване и близост между тях да стават все по редки. Създава се нова връзка – тази между майката и детето, а връзката между майката и бащата остава някъде в страни и започва да се пренебрегва. Тази силна връзка обаче, може в един момент да стане вредна, както за детето така и за майката.

 

 

В такива семейства майката става изцяло отдадена на детето и започва да пренебрегва всичките си останали роли. Това прекомерно отдаване и обгрижване пък пречи на детето да развива своите умения за самостоятелно справяне и свързване с другите членове на семейството без участието на неговата майка. Ето защо е важно татковците да запазят своето място до майката и да изградят същите отношения на близост със своето дете, каквито то има с майка си.

 

Четете още: Новата роля в живота ви. Добър баща или добър съпруг? А защо не и двете?

 

Какво могат да направят татковците, за да постигнат това? Ето някои от ангажиментите, които е добре всеки баща да поеме в новата си роля на родител:

 

Не напускайте спалнята и не позволявайте на малкото човече да заеме мястото ви!

 

Всички знаем, че едно плачещо цяла нощ бебе е много трудна задача за всеки нов родител, но това не значи, че трябва да му позволите да определя правилата. Вие като родители имате тази задача и от вас зависи къде ще свикне да спи вашето бебе. Ако искате да запазите близостта и интимността с вашата партньорка, то най-добрия начин това да се случи е като останете при нея в спалнята и й помагате заедно да се справите с бебето. 

 

 

Бъдете активни и се включвайте в грижите за бебето!

 

Освободете майката от някои задачи – например: къпане, хранене, игри или приспиване и си извоювайте вашето време с малкото човече. Така майката ще има време за себе си и няма да е погълната изцяло от грижите по бебето, а детето ще свиква с вас и няма да е толкова силно привързано към майка си. Освен това отменяйки я в грижите за бебето ще си спестите срещата с онази изморена и вечно мрънкаща съпруга.

 

Четете още: Как татковците влияят на техните деца?

 

Разговаряйте!

 

Би било приятно, а и много полезно за връзката ви, ако се интересувате от това как се чувства половинката ви и как е минал денят й. Майчинството е една от най-трудните „работи” и повярвайте ми вашата съпруга със сигурност има какво да ви сподели в края на нейния работен ден. Изслушвайте я с внимание! Това ще я накара да се почувства оценена и разбрана и ще ви спести много обвинения от рода на „Ти не ме разбираш!” и „Ти не ми помагаш”. 

 

 

Четете още: 10 начина да бъдеш по-добър татко 

 

Действайте като екип!

 

Вие и вашата съпруга сте екипът, който трябва да посрещне и приобщи новия член. Помагайте си и се подкрепяйте взаимно в тази нова и за двама ви задача. Вие заедно сте създали вашето бебе и заедно трябва да се погрижите за него. Не оставяйте всичко на нея, защото така рискувате да изгубите своите позиции в екипа и да отпаднете, а това със сигурност ще се отрази на вашите взаимоотношения и близост.