Готвят промени в правилата за получаване на помощи от майки-студентки

1
Добави коментар
yApple

Помощта на майките студентки, която държавата дава за раждане на детето, да се изплаща, след като бебето навърши годинка. Това е една от мерките, които обсъжда социалното министерство за намаляване на злоупотребите с помощта, обяви социалният министър Ивайло Калфин.

Другият вариант е помощта да се дава на части, а не наведнъж, обясни той. В момента веднага след раждането жена, която е записана за студентка, получава 2880 лв. помощ от държавата. Възможно било злоупотребата да се ограничи, ако плащането става при завършване на семестър и се раздели примерно на три части, обясниха експерти от социалното министерство.

Промяната трябва да се направи заради зачестилите сигнали за млади жени, които се записват в университет вече бременни, обясни Калфин в интервю за Нова тв. Вицепремиерът разказа, че е получил много сигнали от ректори за такъв “бизнес”.

Данните на Агенцията за социално подпомагане от години показват скок на майките студентки. През 2013 г. те са били 4500, а през миналата само до октомври бяха стигнали до тази цифра. В последните 4 години броят им се е удвоил.
Социалните работници ще получат и повече права да отказват изплащането на детските помощи в пари и да ги пренасочват за покриване на такси за детски градини или закупуване на дрехи и учебници, обясни още Калфин. И в момента такъв отказ да се плащат помощи в пари е възможен, но процедурата е прекалено тромава за социалните работници, обясни вицепремиерът.

“Идеята е детските да стигат до децата, а не до техните родители”, каза министър Калфин.
Обсъжда се и възможност родилите в детска възраст да не получават детски помощи. В момента има случаи, в които едновременно детски получават родилки на 14 години и техните родители.

“Ограничение в тази посока ще има, но трябват по-сериозни мерки. Миналата година се е увеличил броят на изоставените деца в родилните домове. Те просто раждат децата и ги оставят. Въпросът е в превенцията – да не раждат като деца”, заяви Калфин.

Източник: в-к „24 часа”