5 невероятно красиви язовира в Родопите

7
Добави коментар
sedrik
sedrik

Повечето хора свързват Родопите с тучните им поляни и вечнозелените им гори. Освен необятните балкани обаче регионът изобилства и от красиви язовири, които очакват своите посетители. Вижте част от най-атрактивните, набележете си някой и нарамвайте туристическата раница,защото гледката си заслужава. Просто магия!

 

Язовир Кърджали

Самата му форма, конструкция и язовирната му стена го правят уникален по рода. Любопитно е, че неговата стена се извисява над самия град, а от нея се разкрива страхотен панорамен изглед.

 

Язовир Голям Беглик

Той е построен през 1951 година и се намира на е 1528,2 m надморска височина, което го нарежда на първо място сред най-високо разположените язовири в Родопите. Язовирът и местността около него са идеални за почивка и реалакс, защото са тихи и усамотени.

 

Язовир Въча

Язовирът може да се похвали с това, че притежава най-високата язовирна стена в България – 144,5 м. В района има много добри условия за туризъм и определено е един от най-посещаваните язовири у нас. Ще бъде меко казано, ако се каже, че красотата на язовира и околността му е пленяваща … Посетите ли мястото ще усетите магията. Пред погледа ви ще се открият завладяващи живописни пейзажи, от които няма да можете да извърнете поглед.

Язовир Доспат

Той се намира в Западните Родопи. Любопитното е, че водноелектрическата каскада Доспат – Въча е най-големият хидроенергиен комплекс в България. Освен, че е известен със своите внушителни размери от 19 км дължина и 1 км ширина, той е и един от най-живописните язовири.

 

Язовир Студен кладенец

Това е третият по площ язовир в България.  Това е едно от най – живописните изкуствени езера в България. Ако сте запалени планинари ще видите сами, че природата по неговите стръмни брегове е все още девствена. Красивите места в околността са наистина много, но едва ли много хора са виждали естествения каньон под стената на язовира. Любопитно е, че това уникално природно чудо с екзотичното име „Шейтана” е и единственото по рода си на Балканския п-в.