Макс се връща, но без Мел Гибсън в „Лудият Макс: Пътят на яростта“

1
Добави коментар
bgwoman
bgwoman

Филмът „Mad Max: Fury Road” е четвърти в серията, авторски interquel в класическия постапокалиптичен екшън с Мел Гибсън, чието място сега заема един от добрите млади актьори Том Харди. Разликата е в това, че преди 35 години с Гибсън режисьорът Джордж Милър снима нискобюджетна продукция, докато сега получава карт бланш да се разгърне. Противничка на Макс Рокатански, който се опитва да оцелее в постядрената пустиня, е актрисата Чарлийз Терон, която специално за тази роля е обръснала главата си.

Сюжет Събитията са малко преди това, което се случва във втората част на серията „Лудият Макс 2” (1981). Скоро след като отмъщава за смъртта на жена си и сина си, Макс Рокатански напуска „Main Force Patrol” и се скита като отшелник, докато светът постепенно се разрушава вследствие на петролната криза и глобалната война. Макс има само своя автомобил и му предстои да се научи да оцелява в постапокалиптичната пустош и да се сражава с безжалостните воини, които я населяват. В ролите са Том Харди, Чарлийз Терън, Никълъс Холт, Роузи Хънтингтън-Уайтли, Зой Кравиц, Райли Кох, Нейтън Джоунс и др.

Подготовката Заради финансови затруднения снимането на лентата преминава през производствен ад, който продължава 25 години. През 2003 г. режисьорът Джордж Милър заявява, че сценарият за четвъртата част е готов, но независимо че има осигурен бюджет, снимките са спрени от съображения за сигурност. Те трябвало да бъдат в Намибия, но заради войната с Ирак филмът и наложените ограничения за транспорт и пътуване в региона е отложен. Мел Гибсън, който игра Макс в първите три части, проявява интерес да влезе отново в ролята, но след 2000 г. се отказва. Снимките все пак започват през юли 2012 г. в Намибия, а през февруари 2013 г. Намибийската управляваща група по опазване на крайбрежието обвинява продуцентите, че са увредили части от пустинята Намиб и това е довело до измиране на растителни и животински видове.

Световната премиера е на 15 май.