Какви коли карат звездите

1
Добави коментар
bgwoman
bgwoman

Те са богати. Те могат да имат всичко, което си пожелаят. В обектива на жълтата преса са и не само там. Винаги са под светлините на прожекторите. Богатите и известните. Звездите. Както всеки друг нормален човек и те си имат своите слабости. Някои имат странни хобита. Други имат занимания, които остават скрити от любопитните погледи на папараците. Почти всички те обаче си приличат по нещо – обичат луксозните и бързи автомобили. С малки изключения. В повечето случаи обаче автомобилът по някакъв начин допълва статуса им на звезди. Легендата на рокендрола Елвис Пресли например увековечава в съзнанието на американците розовия си кадилак, който се превръща едва ли не в национален символ. Сивият мерцедес на Владимир Висоцки става легенда на Москва през 70-те години на миналия век. Такъв автомобил са имали само поетът с китара и партийният вожд Леонид Брежнев. Главен фетиш на най-желаната жена в Холивуд на 40-те години Рита Хейуърт са нейните линкълни – тя ги сменяла постоянно. Днес звездните привички разказват за характера на притежателя си дори повече, отколкото преди: някои притeжават огромен автомобилен парк и дузина шофьори, други демократично сядат зад волана или пък хващат такси.

Има цяла армия звезди, които демонстрират близостта си с народа. Например американската актриса Блейк Лайвли доскоро караше сама своя мини купър. И нямаше нито един шофьор. Брадли Купър, Джулия Робъртс и Лео Ди Каприо дълги години караха скромната и екологично чиста Toyota Prius, демонстрирайки, че са борци за екологичната кауза. Но има и други звезди. Те са фенове на концепцията богат съм – карам скъпа кола, обичам показността – злато, брилянти, дубайски курорти, а специално колата – само лукс и най-висок клас. Ким Кардашиян, например, не можа да реши каква кола повече й харесва – Ferrari F430, Ferrari 458 Italia или Bentley Continental GTC, и накрая си купи и трите автомобила. Всички помнят превърналия се в легенда Hummer – 13- метровото возило на Филип Киркоров – колата е изработена по специална поръчка с диван-легло в салона. Днес певецът предпочита „по-скромните“ формати BMW, Mercedes, Porsche Cayenne.

Днес все по-малко звезди карат сами колите си. Сред редките изключения е Гуен Стефани, която кара сама своята Maserati Quattroporte и не отстъпва волана на никого. Дейвид Бекъм пък всяка сутрин прави нелек избор между BMW, Range Rover, Lamborghini и състезателните мотоциклети Harley-Davidson. Някои звезди сядат на задната седалка по принуда. Така например младата Мерилин Монро, която много обича високите скорости и шофира сама, през 1954 г. се врязва с колата си в друг автомобил. Актрисата е лишена от шофьорски права и е глобена с 500 долара. На следващата година тя се премества в Ню Йорк и отново сяда зад волана, но е арестувана за шофиране без книжка. Монро плаща само 55 долара глоба, но това са много пари за онова време. Тогава съдията казва на Монро знаменитата фраза: За вашето шофиране няма да получите Оскар. През 1960 г. по време на снимките на „Непригодните“ Мерилин се вози на бял кадилак, но вече с шофьор, назначен от киностудиото. За да няма повече издънки. По подобен сценарий са се развили нещата и при Бритни Спиърс, която с мерцедеса си се натриса в дърво, след което певицата прдпочита да седи зад шофьора. Актрисата Дженюъри Джоунс през 2010 г. предприема опит с автомобила си да се отърве от нахални папараци, но се врязва в паркирани автомобили. Тя избягва наказанието по чудо, но повече не сяда зад волана. Линди Лоън, за първи път арестувана за шофиране в нетрезво състояние през 2007 г., няколко години рискува, сядайки отново зад волана, но този път е по-внимателна, тъй като от многото й ангажименти няма време да изкара проверовъчните изпити и да върне правата си. Някои звезди не са били хващани в инцидент, но обичат да се возят в автомобили с тъмни стъкла – примeрно Синди Крофорд и Дженифър Анистън, които се возят в Bentley Continental.

Има и такива, които нямат шофьорски книжки. Такъв е вампирът на всички времена Робърт Патинсън, който притежава Porsche Boxster, но не може да го кара. Роби Уилямс също никога не е имал книжка. Когато живееше в Лондон, твърдеше, че ползва такси. При преселването си в Ню Йорк отново не взема книжка, въпреки че е страстен фен на Формула 1 и притежава красив ягуар. Никога не е сядал зад волана Даниел Радклиф. Барбара Стрейзънд така и не взе шофьорска книжка. Дълго време на Клаудия Шифър й се струваше прекалено сложно да е шофьор, но в един момент красавицата се предаде и се записа на курсове. Това стана едва когато подписа договор с Opel и стана лице на марката.